Факти, Анализи, Коментари
   17 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Ограниченията за българи в Англия ще са временни и незначителни
16 Октомври 2006
Гари Тайтли, евродепутат:Европа ще заеме мястото на Международния валутен фонд за хората

Ако Великобритания въвежда някакви ограничения за работа на българите там, то те ще са незначителни и временни. Това каза на пресконференция Гари Тайтли, ръководител на делегацията на Лейбъристката партия в групата на Партията на европейските социалисти (ПЕС) в Европейския парламент, който е тук по покана на БСП. Правителството иска да продължи да има свободно движение на работна ръка, добави Тайтли.

 Евронаблюдателят от "Коалиция за България" Атанас Папаризов уточни, че става дума за ограничения за квотата на работещите, а не на пребиваващите.

Тайтли припомни, че през 2004 г. Великобритания е била една от трите държави, която е позволила свободното движение на работна ръка. Около половин милион души дойдоха да работят в страната в областта на здравеопазването, социалните услуги и обществения транспорт, и донесоха своята квалификация, добави Тайтли.

Тайтли каза, че е възможен ръст на цените по някое време догодина, но това може въобще да не е свързано с Европейския съюз. Опасността е, че хората ще мислят, че е заради него, добави той. Според него една от слабостите на всички европейски правителства е, че ако има нещо добро, те казват, че е заради правителството; а ако има лошо - заради Европа.

 Гари Тайтли каза, че не очаква мащабни промени за обикновения българин и посочи, че Европа ще заеме мястото на Международния валутен фонд за хората. Той предупреди, че няма да се събудим на 1 януари "под хора на ангелите". Ползите, които ще се усетят като цяло, са в по-доброто качество на живот, по-силната икономика и по-голямата сигурност, според него.

Тайтли припомни, че чрез европейския пазар са създадени 2,5 милиона работни места през последните четири години. Според Тайтли важно е България да продължи с реформите в съдебната система и в борбата с корупцията, за да има много по-добър капацитет да се възползва от възможностите, които предлага Европейският съюз.

България има възможност да подобри инфраструктурата си и да увеличи заетостта чрез средствата от структурните фондове, добави гостът, съобщава БТА. Все още има подробности в областта на разплащането в селското стопанство, които предстои да бъдат изгладени между България и Европейския съюз, каза евродепутатът. Започва разяснителна кампания "Добре дошли в Европейския съюз", организирана от евронаблюдателите на "Коалиция за България" в Европейския парламент и групата на ПЕС в Европейския парламент, каза евронаблюдателят от "Коалиция за България" Кристиян Вигенин.

Предвижда се до 1,5 - 2 месеца представителите на организаторите да отговорят на всички въпроси на българските граждани в цялата страна, свързани с очакванията им след членството на България в ЕС.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.