Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
110 журналисти са били убити през 2015-та година по света
29 Декември 2015
Повечето от тях са били умишлено набелязани заради работата си, при това в държави, които се предполага, че са мирни
110 журналисти са били убити през 2015-та година по света, обявиха от „Репортери без граници“. Повечето от тях са били умишлено набелязани заради работата си, при това в държави, които се предполага, че са мирни.

67 журналисти са били убити при изпълнение на задълженията си, други 43-ма са загинали при неизяснени обстоятелства, твърди организацията в годишния си доклад. Към мрачната равносметка се добавят още 34 души - граждани с непрофесионална журналистическа дейност и медийни работници.

Според „Репортери без граници“ тези данни говорят за преднамереност в насилието над журналисти и провал в инициативите за защита на медийните служители. Отправя се призив към ООН да предприеме действия за закрила на журналистите.

Две трети от смъртните случаи обаче са в държави, където няма конфликти, докато през 2014 година ситуацията е била точно обратната. Въпреки това Сирия и Ирак остават най-опасните страни за медиините работници, а на трето място се нарежда Франция с терористичното нападение срещу редакцията на сатиричното списание "Шарли ебдо", където бяха убити 8 журналисти. В доклада на организацията се посочва още, че 54-ма служители на медии са държани в плен, а 153-ма са в затвори.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.