Факти, Анализи, Коментари
   23 Октомври 2021
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Днес светът отбелязва Денят на водата
22 Март 2020
Инициативата за отбелязване на Световния ден на водата се поражда през 1992 година

На 22 март целия свят отбелязва Световния ден на водата. Инициативата за отбелязване на Световния ден на водата се поражда през 1992г. на Конференцията на Обединените нации "Екология и развитие", проведена в Рио де Жанейро, Бразилия и Генералната асамблея на Обединените нации определя 22 март да се чества като Световен ден на водата и този ден започва да се отбелязва официално от 1993г., като се организират ежегодни прояви в цял свят, посветени на водата и опазването на водните ресурси. Световният воден съвет привлича хиляди участници в Световния воден форум в седмицата на Световния ден на водата. Водата често се счита за божество. Много от светите места са разположени на брега на река.

Световният ден на водата се вписва в десетилетието „ВОДА за живот 2005 - 2015 год.". Целта на отбелязването на Световния ден на водата е да привлече вниманието на повече от 1 милиард души по света, които нямат достъп до безопасна и чиста питейна вода.
 
Конференцията на ООН за околната среда и развитието отчита, че в наши дни важността на водните ресурси не се оценява достатъчно. В резултат на това все повече страни изпитват остър дефицит на вода.

Целта на Световния ден на водата тази година е да фокусира вниманието върху въздействието, което нарастването на населението в градовете, индустриализацията и несигурността, причинена от изменението на климата, конфликтите и природните бедствия, оказват върху градските водни системи.

Световният ден на водата 22 март тази година е с водеща тема "Вода за градовете". За първи път в човешката история по-голяма част от населението обитава градските реалии: 3,3 милиарда души ... и градският пейзаж продължава да расте. 38% от растежа е в посока разширяване на бедните квартали, а градското население се увеличава много по- бързо, отколкото инфраструктурата може да са адаптира за това. Световният ден на водата 2011 г. има за цел да фокусира вниманието на международната общност върху въздействието на бързия градски прираст на населението, индустриализацията и несигурността, причинени от изменението на климата, конфликтите и природните бедствия в градските водни системи. По информация на ООН-Вода днес на планетата 27% от градското население няма достъп до водопроводна мрежа, четвърт от жителите – 790 милиона души са лишени от възможността да ползват канализационна система. И още, от 250 до 500 милиона кубически метра питейна вода ежегодно се губят във ВиК системите на градовете в следствие на течове и аварии.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2021 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.