Факти, Анализи, Коментари
   17 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
12- та година превъзпитават немски хулигани в Сибир
17 Януари 2008
Германия заточава трудните си деца в чужбина, само през 2006-та са изпратени 600
Сибирското село Седелниково приема немски хулигани от 1996 година
Сибирското село Седелниково приема немски хулигани от 1996 година

Управлението на младежта в немската федерална провинция Хесен изпрати 16 годишен хулиган на превъзпитание в Сибир. Тийнейджърът от град Хисен трябва да оцелее в екстремални климатични условия чрез тежък физически труд и така да се научи да контролира агресивността си, пише Sueddeutsche Zeitung.

Младият човек неведнъж е проявявал насилие, пребивал е собствената си майка, както и социални работници, бил е на лечение в психодиспансер. "Сибир ще е последният шанса за него", твърдят чиновниците.

Работата е там, че за трудния младеж са търсели място, където има възможно най- малко дразнители, далеч от цивилизацията, без интернет, телевизор и на практика без телефон. В сибирското село Седелниково, където го заточили, няма и водопровод.

В тези условия момчето трябвало да се научи да се грижи само за себе си : да цепи дърва, да носи вода, да приготвя храната си. Направил си клозет на двора. Всеки ден ходи на училище пеша 2.5 км при минус 40 градуса студ. При това е съпроводен навсякъде от опекун, който говори на руски език.

На Коледа Управлението е изпратило своя служителка в Сибир за да провери как вървят нещата с хулигана. След като пропътувала със самолет през Москва до Омск и след няколко часа път с кола, тя го открила и , както споделя пред вестника, при него вече имало положителни промени, които ще позволят в бъдеще да се защити обществения порядък и да се съкратят разходите.

Цената на "заточението" в Сибир е само една трета от парите, които биха се похарчили за налагането на аналогична мярка в Германия. Като цяло за хулигана се харчат по около 150 евро на ден.

Пребиваването в Сибир, по данни на управлението, е житейско-педагогическа мярка. Тийнейджърите трябва да се научат как да се държат в определени ситуации. Там те се съсредоточават на своя опекун и не могат да контактуват с други хора. По този начин се учат да общуват с най- близките си и да разрешават възможни конфликти. Това обаче работи само ако човек тръгва доброволно към подобно изпитание. В случая, и хулиганът, и майка му са дали своето съгласие за заточението в Сибир.

Престоят във вечния студ продължава 9 месеца. Даденият млад човек е минал вече около половината от срока. След него с помощта на социални работници той отново ще свиква с обичайния си живот.

В Германия програмите за изпращане на подрастващи за превъзпитание зад граница действат вече няколко години. В сибирското село Седелниково " отглеждат" немски хулигани от 1996 година.

По данни на властите, през 2006 година от Германия в чужбина по този начин са били изпратени 600 младежи. Наистина, понякога това свършва зле. През 2004-та година имаше голям скандал, след като труден юноша уби опекуна си в Гърция, а през 2005-та 17 годишно момче изчезна за няколко седмици в Киргизия.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

nabludatel
17 Jan, 2008 | 15:43

за целта навремето имаше "Лагер" край Ловеч - за да си отпочинат от цивилизацията "стресираните" от живота граждани.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.