Факти, Анализи, Коментари
   17 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Български пещерняци проучват украинската пещера Кристалная
18 Декември 2007
Наши спелеолози в момента проникват и в седмата по дълбочина пещера в света в Кавказ

За четвърти път Украйна посреща Българска пещерна експедиция. Поканата е отправена от пещерен клуб „Подолие” -Тернопол, Украйна, като от българска страна участие ще вземат 16 човека, членове на 3 спелео клуба - „София”, „Искър” и „Черни връх”.

Главна цел на експедицията е проучване и картиране на неизвестни части на пещерата Кристалная, край с. Кривче, Западна Украйна. Тя представлява сложна лабиринтна система от галерии с обща дължина 24км; излкючително красива и богата на гипсови кристали. Заради разположението си и красивите кристали още от 1928г е достъпна за туристи като 500м от привходните части сега са благоустроени и осветени. По време на предходната българска експедиция през март тази година на картата на пещерата бяха добавени и уточнени 4 км., показващи връзките на двата входа с основния подземен лагер Академка. От него се извършват проучванията в дълбочина, а по време на тази експедиция този лагер ще бъде дом и отправна точка за проучване на българската група.

 Настоящата цел е в рамките на 4-дневен подземен лагер да се продължи картировката на неизвестни части, да търси нови такива и да се събере снимков материал, за да запознае по голяма част от българските пещерняци с необикновенните и красиви гипсови пещери и кристали. Под земята българските пещерняци заедно с украинските си колеги ще посрещнат Коледа, събрани около поставена преди години във входната зала на пещерата елха.

Предвиждат се още 4 дни, които екипът ще прекара под земята, опознавайки и проучвайки друга голяма и перспективна пещера в района на Тернопол - Озьорная (120км). Тя е разположена в близост до 250-километровата Оптимистическая, в която преди месец друга българска група помогна на украйнците в построяването на лагер в най отдалечените от входа места.


Има основания да се смята, че галериите на двете пещери съставляват единна подземна система, поради което се правят опити да се намерят връзките помежду им. Подобно откритие би наредило пещерата на първо място по дължина в света.
 
За финал се предвижда еднодневно спортно-изследователско проникване в пещерата Млинки.

Експедицията в Украйна е поредното предизвикателство за българските пещерняци и достоен завършек на 2007 година, година, богата на международни прояви в областта на спелеологията. Създадените контакти, обмененият опит, както и направените открития са незаменими. Трябва да се отбележи, че успоредно тече и българо-руска експедиция в Кавказ, включваща 8 български участници. Те заминаха на 14 декември и се очаква да се върнат отново в България на 20 януари следващата година. Тяхната амбициозна задача е проникване в седмата по дълбочина пещера в света „Сарма”(-1543м.) в масива Арабика с намерение да се достигнат по-дълбока точка от досега регистрираното дъно и да картират нови части.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.