Факти, Анализи, Коментари
   17 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
SMS-ът навърши 15 години
12 Декември 2007
Първото съобщение е изпратено в мрежата на британската мрежа Vodafone и е получено непълно

Смешните съкращения, емотикончета, представляващи кратките съобщения, които можете да изпращате и да получавате на мобилния си телефон, този месец празнуват 15-ти рожден ден. Със сигурност може да се каже, че те далеч не допринесоха за елегантността на ежедневната реч.

СМС-ът навърши 15, трябва да се знае, че първото съобщение, изпратено на мобилен телефон на британската мрежа Vodafone,било получено непълно. Но все пак може би е било по-съдържателно от двете изречения, казани по телефона в далечната 1861 година. Легендата твърди, че те са звучали така : "Слънцето е направено от мед" и "Конят не яде салата от краставици". Но там поне предлогът и сказуемото поне са си стояли на местата, което не може да се каже за средно 280-те смс съобщения, изпращани годишно от всеки европеец.

Нещо повече, възможността да се изпращат лаконични съобщения допринесе до явната деградация на правилата за приличие- към хронично негативните ефекти, наред с идиотските съкращения и усмивчиците, могат да се отнесат и отказът от препинателни знаци и интервали.

Немците например започнаха да пренебрегват и без това доста сложната си граматика и при използването на други средства за комуникация. Интернет-порталът  Yahoo! за първи път събра тази година най-честите грешки при търсенето. Google също публикува резултатите от мониторинга на търсачките в интернет. Неграмотността е по-скоро правило.

Новите средства за комуникация заплашват да сринат езиковите норми, това го разбра още изобретателят на телефона Йохан Филип Райс. В първата фраза той чул, че слънцето е направено от захар / на немски думите "мед" и "захар" са сходни/. А що се отнася до коня, той нищо не разбрал изобщо. Трябва да сме благодарни, че за такива сентенции днес има смс и търсачки.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.