Факти, Анализи, Коментари
   17 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Те се прибират живи и здрави
26 Ноември 2007
Българите Станко Михалев и съпругата му Светлана са помогнали за евакуацията на сто души от потъналия кораб
До един момент драмата на " Eксплорър" се развиваше по сценария на "Титаник "
До един момент драмата на " Eксплорър" се развиваше по сценария на "Титаник "

Спасените са в Чили и ще се върнат по домовете си до дни

За щастие българите, които бяха на кораба, вече наречен от медиите "Вторият Титаник", са живи и здрави и ще се приберат скоро у дома. Нещо повече - Станко Михалев, главен механик на кораба "Експлорър", който потъна в петък край Антарктида и съпругата му Светлана Михалева са сред героите на тази драма - те двамата са помагали за евакуацията на сто души от пасажерите на кораба и са напуснали кораба с капитана.

Круизният кораб с каюти за по 8 000 евро се е сблъскал с айсберг в ранните утринни часове на петъка - подобно на трагедията с "Титаник", отначало нещата не били приети сериозно. След първия, по-силен сблъсък, последвал втори, по-лек. Първият айсберг е пробил отделението с пътническите каюти. Било е наводнено и сепараторното отделение, в което са се намирали всички горивни помпи. Спира електричеството и за около половин час корабът останал само на дежурно осветление от аварийния генератор.

Междувременно Станко Михалев е ръководел група за изпомпване на нахлулата в кораба вода. По-късно той се е опитал заедно с хората си да запуши пробойната. Работата е била силно затруднена, той като не е възможен продължителен престой във водата, когато температурата й е 2 градуса. В разговор, излъчен по БНТ, Станко Михалев каза, че решаващото за спасяването на всички хора на борда на кораба, е било недопускането на паника.

По думите на Михалев капитанът много точно е преценил момента, в който да бъдат спуснати спасителните лодки за пътниците на левия борд (кренът на кораба след сблъсъка с айсберга е бил надясно). Малко закъснение би направило спускането на лодките невъзможно.

За спасяването на пътниците е помогнало и сравнително доброто време. Според Станко Михалев при по-студена вода престоят от 5-6 часа в окачване на кораба-спасител би се оказал фатален.

Екипажът е напуснал „Експлорър" около три часа след пътниците, като Станко Михалев е останал последен заедно с капитана.

Драматичните събития около потъването на канадския круизър станаха причина световните медии да го нарекат втори „Титаник". За щастие този път няма жертви.

Светлана Михайлова изпраща първото съобщение в петък, че корабът е потънал, но всички са спасени, на племенницата си Радослава. Пред радио Дарик момичето разказа, че първо не е повярвала на смс-а. После обаче новините го потвърждават. Тя каза още, че Светлана за втори път придружава съпруга си при плаване.

Станко и Светлана Михалеви са родом от Айтос, но живеят в Бургас. Светлана е старша медицинска сестра. Михалеви имат двама сина - Михаил и Тошко, които се горди от постъпката на родителите си по време на инцидента.

Роднини разказаха, че в семейството не цари безпокойство – всички обаче били превъзбудени от случилото се. Близките ги чакат до края на следващата седмица.

Чакаме в сряда да тръгнат за България, защото ще има разследвания в Чили за това, което се е случило – дали е в резултат на човешка грешка или друго, каза племенничката на семейството. Добре е, че са живи и здрави – с нетърпение ги очакваме, каза Радослава.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.