Факти, Анализи, Коментари
   17 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Интернет възражда линча в обществото
22 Ноември 2007
Планирана кампания под чуждо име доведе 13 год. момиче до самоубийство

В САЩ властите ще наказват за обиди в интернет, които се превръщат в тормоз и линч. Проблемът назря след самоубийството на 13 годишно момиче в резултат от интернет атаки.

Правомощия за наказание в такива случаи искат местните власти в щата Мисури. В законопроекта се предлага нарушителите да бъдат глобявани със сума от 500 долара или да бъдат затваряни за 90 дни зад решетките.

Повод за тази инициатива стана дело за самоубийство на 13 годишно момиче. През 2006 година Меган Майер, дете от предградие на Сент Луис, се запознава в портала  с 16-годишно симпатично момче на име Джош Евънс.

Отначало отношенията им са мили и горещи, но скоро настъпва рязък срив: момчето нарича момичето " човек, който за нищо не става и когото всички мразят." В обидите към детето се включват и други потребители.

На 16 октомври 2006, малко след като навършва 14 години, доведената до отчаяние Меган се обесва.

Едва по-късно родителите и научават, че никога никакъв Джош не е съществувал. Оказва се, че под това име с тяхната дъщеря е общувала майката на бивша нейна приятелка, с която те са се скарали. Жената е искала да знае какво мисли Меган за нейната дъщеря.

Познатите описват самоубилото се момиче като живо и активно дете, което обича да прекарва времето си с приятели, да ходи на кино и на риболов с баща си. Впоследствие се изяснява, че е страдала от недостатъчно внимание от страна на родителите, затова и с такава радост започва да флиртува с новия си познат, който проявява искрен интерес към нея.

След една година разследване нито полицията, нито ФБР предявяват някакви обвинения по това дело.Миналата седмица казусът привлече вниманието на пресата и макар името на жената, причастна към смъртта на момичето, да не се разгласи, историята възбуди интернет-обществото. Блогерите проведоха собствено разследване и скоро личността на тази жена бе установена. На сайта rottenneighbor.com интернет-потребителите започнаха планирана кампания против нея, като публикуваха и спътникови снимки от дома и. Хиляди потребители оставяха гневни коментари, в които наричаха семейството на жената " психопати, довели едно дете до самоубийство".

До края на седмицата в интернет вече бе разпространено не само името на жената, ами и адресът и, местоработата и телефоните. От уебсайта на работодателя и блогерите намериха и снимката на мъжа и.

Този феномен вече получи името " интернет-тормоз", обяснява професорът по юридически науки от Вашингтонския университет Даниъл Солоув, автор на изследването :" Бъдещето на репутацията: сплетни, слухове и секретност в интернет". Според него, интернет възражда в обществото института на линчуването и това е много опасно.

Кметицата на град Дардън Прери Пам Фогерти е учудена, че по делото Майър досега няма повдигнати обвинения. Тя е съгласна с опасенията на професора и затова е разпоредила засилени полицейски патрули в района на засегнатите две семейства.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Peshoo
22 Nov, 2007 | 13:43

Само това чака ФБР да се възползва от нещастни случаи при хора с лабилна психика ползващи интернет, за да оправдаят въвеждането на арести, цензура и тираничен контрол в целият интернет.

Затова най-добре да се правят тестове за интелигентност и психотестове и да се забранява психолабилните и тези с ниска емоционална интелигетност достъпа до интернет и да ходят с придружители извън домовете си, за да не везме някой непознат случайно да ги обиди на улицата.

Реалният свят и интернета са само за здрави хора, а болните да си живеят в съответните заведения.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.