Факти, Анализи, Коментари
   17 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Скандал с последния роман на Христо Калчев
18 Ноември 2007
Вдовицата Елисавета Калчева твърди, че " Вълчи капан" не е писан от него
Христо Калчев е най-касовият български писател след 1989 г.
Христо Калчев е най-касовият български писател след 1989 г.

Вдовицата твърди, че той не е автор на последния вулгарен роман

Бащата на вулгарния роман Христо Калчев е автор на 26 книги. Той е най-касовият български писател след 1989 г. Вдовицата му Елисавета Калчева обяви вчера, че "Вълчи капан", смятан за последния му роман, не е писан от него.  Тя твърди, че криминалната история е дело на Владо Даверов и Огнян Младенов, собственик на издателство "Световит", което пуска на пазара бестселърите на покойния автор. Сега Елисавета Калчева е дала Младенов на прокурор, надявайки се, че официално ще спре по-нататъшните тиражи.

"Омръзна ми да ме лъжат по най-вулгарен начин, твърди вдовицата пред в. "Стандарт" . " В момента по сергии и книжарници има 34 заглавия на Христо. Нямам договор за нито една от книгите, а върху корицата на каталога рекламират само тях. Вярно е, че взех 13 600 лв. за "Вълчи капан". Но нито стотинка повече. До август Младенов ми даваше по 1000 лв. на месец. После спря. Аз съм притежател на авторските права и си мисля, че редовно трябва да получавам информация как вървят продажбите и съответните фактури. Парите за мен и за детето ми. А нас, меко казано, ни крадат. Христо също никога не е имал договор с Младенов. И понеже беше мъж на честта, изпълняваше своята част от устната уговорка, докато от другата страна това не се случваше", каза Елка пред "Стандарт".

"Младенов ме постави пред свършен факт с излизането на "Вълчи капан". Хора, които бяха наясно как се работи в издателството, ми се обадиха и ме предупредиха, че той готви подобна книга. Не бях съгласна и направо полудях, въпреки че изглеждам кротък човек. Когато говорих с него, той отсече, че със или без моето съгласие романът ще се появи на бял свят. Така беше забит ножът в гърба ми и беше опетнено името на мъжа ми. Втората част не я прочетох от погнуса. Тя не е в стила на Христо Калчев, речникът й е ужасно беден. Но не исках да влизам в дискусиите около премиерата на "Вълчи капан", защото тогава бях много слаба. Нямаше защо хората да ме възприемат по този начин."

Елка е убедена, че гилдията ще застане зад нея, въпреки че бащата на вулгарния роман никога не е бил прекалено близък с колегите си.

"Отбягваше хората от неговите среди. С нито един от тях не беше особено близък, с изключение на Боби Биолчев, Вики Пасков и Любо Левчев. Беше обиден на другите, чувстваше се предаден през годините от тях", разказа Калчева.

"Няма да говоря днес. Ще го направя през следващата седмица, след като се консултирам с адвоката си. Но я питайте защо чак сега се обажда", коментира лаконично Огнян Младенов. Вчера той беше поканил приятели и колеги, за да празнуват раждането на внучката му Моника. Между тях бяха Румен Леонидов и Донка Петрунова. "Интригата е много мръсна и има две страни - парите и моралът. Те, естествено, си противоречат. Имаше време, в което Елисавета можеше да говори, но тя предпочете да мълчи. Мъка ми е за Христо, който вероятно се е обърнал в гроба заради този скандал", беше мнението на писателката, която се прочу с разказите си от женския затвор.

Боян Биолчев, близък приятел на писателя, е убеден, че той не е оставил никакви ръкописи след смъртта си.
"Толкова ярко талантлив човек като Владо Даверов не трябваше да се подлъгва за пари, които идват от сянката на Ицо, казва Биолчев за в. "Стандарт" ."  Той беше длъжен да се пази от подобно развитие на събитията. Но не го обвинявам, тъй като това е работа на издателя. Съжалявам, че участниците в тази история не спазиха задължителната хигиена на духа. Не мога обаче да бъда задочно адвокат на никого - особено когато говорим за смърт, която с всеки изминал ден ме натъжава все повече.

Ицо Калчев беше аристократ на маса, а писането му беше бохемско. Никога не съм вярвал, че е оставил ръкописи на хартия или на салфетка.

Той беше един от най-близките ми приятели. Струва ми се, че оттук нататък все по-остро и болезнено ще усещам липсата му. В продължение на години всеки ден бяхме заедно. А сега той си отиде и не може да се защити. Последното нещо, което направих за него като за приятел, беше да му намеря гроб.

Питам се обаче защо съпругата започна да говори чак сега - година по-късно. А може би не са й платили от издателството. Казвам го с чиста съвест. "


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.