Факти, Анализи, Коментари
   17 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Повече от 1 млн души загиват ежегодно от катастрофи по пътищата
18 Ноември 2007
Днес е Световен ден в памет на жертвите от пътната война, у нас от началото на годината са загинали 907 души
Свидни жертви - децата от Лим
Свидни жертви - децата от Лим

Да запалим свещ в памет на безсмислено погубените животи

За съжаление подобни гледки стават все повече статистика

С резолюция от 2005 година, Генералната Асамблея на Организацията на обединените нации предложи на световната общественост ежегодно всяка трета неделя от месец ноември да бъде Световен ден на възпоменание на жертвите на пътно-транспортните произшествия. През тази година този ден е днес, 18 ноември.

Всяка година в автомобилни катастрофи по света загиват по 1,2 милиона души, а още 50 милиона получават наранявания или остават инвалиди, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на статистически данни на ООН. У нас отт началото на годината до сега са загинали 907 души в пътно-транспортни прозишествия, ранените са над 7 000.

Данните за жертвите по пътищата на планетата бяха оповестени в навечерието на отбелязвания всяка трета неделя на ноември Световен ден в памет на жертвите на пътно-транспортни произшествия, който бе учреден от ООН през 2005 г.

Само по пътищата в Европа всеки ден загиват по 350 души, а на година - по 127 хиляди, което е сравнимо с изчезването на цялото население на средно голям град. По 2,3 милиона души в Европа остават инвалиди след пътни катастрофи всяка година, се посочва в разпространените от ООН данни.

Активисти в целия свят утре ще се опитат да привлекат вниманието на местните власти към необходимостта да се борят за всеки човешки живот, да се намали скоростта на движение и да се пресече използването на алкохол от водачите на моторни превозни средства./Дарик радио

На 18 ноември от 12 часа в катедралата “Света Неделя” в столицата литургията ще отслужи Знеполският епископ Йоан, възпоменателни служби ще бъдат отслужени в цялата страна.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.