Факти, Анализи, Коментари
   17 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Деца, непотърсени от родителите си година, автоматично ще могат да бъдат осиновявани
6 Ноември 2007
Дългоочаквана промяна в закона обяви министър Тачева, мярката ще съкрати броя на децата в заведения
Когато детето няма шанса да бъде приласкано от родната си майка, трябва да има шанс да намери истинската, която ще го обича
Когато детето няма шанса да бъде приласкано от родната си майка, трябва да има шанс да намери истинската, която ще го обича

Деца, изоставени и непотърсени от родителите си в продължение на повече от 2 месеца, ще влизат в регистъра за осиновяване, без да е нужно разрешение от семейството, съобщиха вчера от министерството на правосъдието. Трима министри - Емилия Масларова, Миглена Тачева и Гергана Грънчарова, отидоха до дома за деца с умствена изостаналост в с. Могилино, за да обявят новата политика на правителството за децата в институции.

Министърът на правосъдието Миглена Тачева заяви, че нейното министерство и МТСП предвиждат промени в Семейния кодекс. Обсъжда се възможността за осиновяване на деца в България да се допуска и без родителско съгласие, ако настанено в специализирана институция дете не бъде потърсено от родителите си в срок от 1 година.

Краткият срок няма да важи в случаи, когато майката или бащата имат реални проблеми да се грижат за децата си. Ако обаче те не ги приберат в продължение на 1 година, държавата отново ще има право да стартира процедура за осиновяване, иска социалното министерство. Съдебната процедура пък ще се замени с административна. Вместо в продължение на години да издирват родителите за разрешение за осиновяване, сега безотговорните семейства ще трябва да търсят правата си чрез обжалване. Всичко това ще улесни намирането на семейства на деца без грижи, надява се Миглена Тачева. Според нея опростените процедури за осиновяване трябва да бъдат подготвени до средата на този месец. За подобна промяна в закона се говори поне от десетина години, проблемът е известен на всички, които работят в тази сфера.

В рамките на около шест месеца предстои закриване на Дома за деца и младежи с умствена изостаналост "Св. Петка" в село Могилино, община Две могили, съобщи Емилия Масларова. Децата ще бъдат извеждани поетапно, като за всяко от тях се осигурява индивидуална грижа. Правителството се опитва да закрие социалното заведение още от лятото на 2006 г., но досега общинският съвет на Две Могили е отказвал, за да не останат на улицата 60-те възпитатели от региона.

Емилия Масларова призна, че заради отдалечеността на мястото домът не разполага с достатъчно и добри специалисти за индивидуална работа с малчуганите. Могилино нашумя след филм на Би Би Си, който предизвика десетки писма и 4 питания на евродепутати.
 


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.