Факти, Анализи, Коментари
   17 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Да се убодеш на кактус за...485 лв
2 Ноември 2007
Толкова излиза измамата, на която се хванаха мнозина след обява за бърза печалба

Поредна " пирамида", този път доста бодлива, разкри репортер на в. "Марица". Става дума за дейност, популяризирана чрез обява в Jobs.bg - отглеждане на кактуси. Офертата обещавала заплащане между 700 и 1200 лв и била сравнително проста. Срещу 485 лв кандидатът купува семена за кактуси от фирмата Flora-International-R.S.P. Company, засява ги, гледа ги в продължение на 9 месеца и после ги продава обратно на фирмата за 58 евро парчето. Сумата от 485 лв всъщност се явява нещо като гаранция за фирмата, че кандидатът няма да зареже кактусите на втория ден...

Кактусът, който трябва да се развъди в индустриални количества, се нарича " Ферокактус диети вариация карменсис", това пише в презентацията на проекта. Той стига на височина до 4 метра и има изключително пищни форми, цъфти в оранжево и червено от март до май, а родината му е Мексико. Цената му на международните борси започва от 270 евро и стига до няколко хиляди. Износът му от Южна Америка е забранен.

На кандидатите, обадили се след обявата, фирмата разяснява, че има сключени договор за отглеждането на 150 000 кактуса от този вид, задължението на гледачите е да ги "докарат" до 1.5- 4 см.

Тия дни от различни сигнали, а и след проверка става ясно, че и петте джиесема на фирмата са изключени, а стационарният телефон в офиса дава безкрайно "свободно". Самият офис на ул."Богомил" 84 е празен, останала е само табелата. Жертвите на явната пирамида разказват, как са вземали заем, за да купят семената. Колко са налапали въдицата, не е ясно, според съседи по офис, там в последните месеци са идвали десетки хора, а куриерската фирма е препращала по 60-70 писма на ден.

При проверка става ясно, че фирмата "Флора Интернешънъл" е регистрирана през април в Пловдивския окръжен съд по Закона за задълженията и договорите като неюридическо лице. Нейни собственици и управляващи са Божидар Ангелов и Дочо Огнянов, и двамата- роми от Нова Загора. Предметът на дейност на фирмата не е растениевъдство, както може да се очаква, а счетоводна и одиторска дейност и данъчни консултации.

Интересно на колко народ в момента къщата е пълна с покълващи кактуси, а и дали са кактуси...Удивително е и как още се намират хора, които се връзват на обещанията за бърза печалба...Тарикатският гений няма умора ...Както пише във форума по обявата на тази фирма, кактусите растат толкова бавно, че докато се огледаш, фирмата току се преместила в друг град или държава...


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Тодор Иванов
23 Mar, 2011 | 00:49

Това е доста обезспокоително. Такива измами ни заливат постоянно, което е много лошо. Държавата ни се превърна в нещо страшно, нестига, че стегнацията и безработицата е толкова голяма ми и такива измамници като се появят направо ти убиват всякаква надежда за развитие в тази държава...жалко е...Понякога се чувствам доста безпомоще тук. А по повод тази дейност с кактусите...според мен не е нужно да си дизайнер на градини, за да се досетиш, каква е уловката. А и кой ти взима пари за да работиш за него.

Иво
24 Oct, 2008 | 23:28

когато хората четат жълти вестници вместо научна литература разбира се, че ще има "излъгни" : )))
в отглеждането на всяко растения има тънкости :)
ако гледате кактуси от семена обикновено за да станат 3-4см диаметър ви трябват 1-2 години в зависимост от вида :) ако сте попрочели малко информация става и за 2 месеца :)
и все пак иска грижи :) кактусите не се гледат сами, а и това, което трябва да се получи за много пари се нарича ПРОДУКТ ! :)


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.