Факти, Анализи, Коментари
   17 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Журналистите наречени "измиращ вид" от сп. Forbes
15 Октомври 2007
Класация на най-безперспективните професии в САЩ през 21 век
Най-сериозно застрашени са радиоводещите
Най-сериозно застрашени са радиоводещите

Списание Forbes публикува списък на най-безперспективните професии в САЩ в 21 век. Сред тези, на които ще им предстоят трудности, според прогноза на Министерството на труда на САЩ, са журналистите, радиоводещите и държавните чиновници.

В списъка попадат програмисти, работници от промишлени предприятия, туристически агенти, бижутери, фермери и ред други професии.

По прогноза на Министерството на труда средният ръст на работните места в Америка във всички видове професии към 2014 година ще мбъде 13%, затова Форбс внася в списъка онези от тях, при които се прогнозира по-малък или отрицателен ръст.

Ръстът на работните места в журналистиката в близките десет години ще бъде 5% и вестниците в САЩ ще бъдат принудени да съкращават разходи и работни места заради масовото разпространение на интернет. При това повечето работни места за журналисти, наричани от списанието "измиращ вид", остават в малките и нископлатени медии.

Обяснението за липсата на перспектива пред работата на радиоводещия в списанието е, че до средата на следващата година заетостта в американските радиостанции ще падне на 5% заради сливане на радиостанции, нови технологични решения и липса на честоти за нови радиостанции.

Безперспективността пред работата на държавните служители се обяснява с това, че към 2014 година броят работни места в държавния федерален сектор ще се увеличи само с 1.6% в сравнение с 2004 година.

По същата причина и американските програмисти ще имат по-малко възможности, тъй като от 2004 до 2014 година новите работни места за тях в САЩ ще пораснат само с 2% главно заради прехвърлянето на работа на програмисти в други страни.

Министерството на труда на САЩ прогнозира намаляване на работните места за туристически агенти с 6% заради разпространението на интернет- услуги, съкращение на работниците от промишлеността с 5% заради прехвърляне на производствата зад граница и намаляване на броя на бижутерите до 1% заради вноса на бижута серийно производство.

Броят на фермерите в Америка ще се съкрати към 2014 година с 11%, прогнозира Министерството на труда. Впрочем най-голямото съкращение изобщо ще бъде сред работниците от текстилната промишленост, както и от предприятия за канцеларски материали - близо 36%.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.