Факти, Анализи, Коментари
   17 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Търси се: Квалифициран, работлив, мотивиран
26 Септември 2007
90% от фирмите у нас не могат да намерят в момента подходящ персонал, особено извън София

Почти 90% от фирмите у нас не могат да намерят подходящ персонал, на трудовия пазар в страната са останали неквалифицирани и мързеливи хора, без всякаква мотивация. Това са изводите от анкетно проучване, проведено от Manpower, световен лидер в консултантските услуги за подбор и оценка на персонал.

Проблемът с нивото на безработицата е решен, но това става за сметка на ниската квалификация на персонала. Подготвените кадри са дефицитни извън столицата, на мнозина им липсва опит и мотивация, за сметка на това пък имат нереални очаквания към работодателите. Пазарът на труда в момента е прекалено динамичен, има наплив от нови работодатели, които търсят подготвени хора.

Като пряк ефект от ситуацията две трети от фирмите изобщо не търсят заместници на дълго отсъстващите служители и работници. У нас временната заетост не е достатъчно добре регламентирана законово, от една страна, от друга - позицията е доста несигурна и неясна за самите кандидати.

Бизнесът търси всички възможни канали за подбор на персонал ­ от обяви в печатни медии (20%), онлайн портали (19%) и лична препоръка (18%) до бюрата по труда (8%). Компаниите прибягват и до алтернативни методи като вътрешни конкурси сред служителите, активно поддържане на база данни от кандидати, университетски кариерни центрове, трудови борси, студентски стажове, общински организации. Резултатите обаче са плачевни, показват данните.

Голяма част от анкетираните компании (77%) разполагат с отдел и/или специалист “Човешки ресурси”, но тези отдели не работят ефективно. Независимо от това, 82% от анкетираните компании прибягват до услугите на посреднически агенции. Самите анкетирани обясняват нуждата от специализирани агенции за подбор на персонал с невъзможността им да се справят сами с недостига на кадри.

Компаниите най-често се обръщат към услугите на агенции за подбор на персонал при позиции, свързани с по-специфични умения (54%) и нуждата от привличане на кадри от конкурентни компании (31%). Голяма част от бизнеса използва услугите на подобни компании, когато не може да се справи сам, напр. за работни позиции извън София, при търсенето на голям брой служители, работници за производствени предприятия или при анонимно търсене на заместник.

Що се отнася до най-ниският сегмент на пазара - неквалифицираните хора, то по най-оптимистични прогнози около 20 000 от тях ще останат от 1 януари без социални помощи и без работа. Тогава изтича 18-месечният срок, в който държавата ги обезщетява. Наредбата, която води до това, влезе в сила на 1 юли м.г. Тя съкрати чувствително броя на хората, които живееха от социални помощи и не търсеха работа. Преди три месеца безработните в този черен списък са били над 40 000, но около 17 000 от тях вече са устроени на работа.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

tt
27 Sep, 2007 | 10:30

а може ли да получава заплата от фирмата или ще трябва да дава , да не са му шефове балдъзата на шефа , вуйчото на стринката на жената на шефа и други подобни кадри и да го оставят да работи , а не да го занимават с глупости ,

Квалифициран, работлив, мотивиран
27 Sep, 2007 | 00:38

daje rabotia za "mersi" ili "priatelsko potupwane po ramoto". tuk sym i wi 4akam. kyde ste?

p.s. w Kanada me prieha i mi pomognaha da se ustanowia, zastrahowat me i imam drugi bonusi. wie 6te mi pomognete li da se wyrna i 6te me osiguriawate li na cialata zaplata?


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.