Факти, Анализи, Коментари
   17 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
“Екането” и “мекането” помагат за по-доброто разбиране на събеседника, обявиха учени
Николай Атанасов - 24 Септември 2007
Паразитните междуметия са полезни за общуването, категорични са шотландските изследователи

Шотландски учени установиха, че паразитните междуметия от рода на “ммм” и “еее” активизират вниманието на слушателите. Сензационното откритие, че те са полезни за комуникационния процес, тъй като правят казаното по-запомнящо се, противоречи напълно на всеобщото мнение, че те са вредни за речта, тъй като само дразнят събеседника и го отвличат от темата на разговора, пише британският ежедневник The Daily Mail.

Според изследователите, паразитните междуметия, които забавят произнасянето на фразите, спомагат за по-доброто им разбиране. Проведеният от тях експерименвт показал, че “ммм”, “еее” и “ааа”, карат слушащия да обръща на казаното още по-голямо внимание.

Сътрудниците на Университета “Стърлинг” (Stirling) и Единбургския университет накарали група доброволци да изслушат поредица фрази, сред които и няколко, изпъстрени с междуметия-паразити. След това, посредством серия от тестове, било проверено какъв обем информация от двата вида изказвания са запомнили слушащите. 

Час след прослушването на фразите, доброволците възпроизвели правилно 62% от думите във фразите с паразитни междуметия и само 55% от тези в изрядните в речево отношение изказвания. Ефектът на по-доброто запомняне бил най-силен в случаите на “екането”, което накарало учените на кръстят доклада си “Та както, еее, казвахте” (It's The Way That You, er, Say It).

“Междуметията, водещи до забавянето на потока на речта, нарушават прогнозируемия порядък на нещата. То е все едно казваш: По-добре ми обърни внимание сега, защото това, което си мислех, че ще стане, може и да не стане”, коментира д-р Мартин Корли (Dr Martin Corley) от Института по философия, психология и езикови науки. Получените резултати противоречат на общоприетите норми в обществения живот, според които публичните личности като телевизионни и радиоводещи, политици, адвокати и духовниците се приучават, че трябва да направят всичко възможно, за да изхвърлят от речта си паразитните междуметия.

Нийл Стивънсън (Neil Stevenson), зам.-директор по образованието на Общността на юристите в Шотландия, приема резултатите от изследването шеговито, посочвайки че “сега някои наши членове ще изпаднат във възторг, че тяхното “ммм” всъщност е признак за по-добра комуникативност”.

След откритието си, изследователите смятат да проверят дали други думи-паразити като “както” ("like") имат същия ефект за привличане на вниманието като безсъдържателните междуметия.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.