Факти, Анализи, Коментари
   17 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Кметът на Амстердам затваря една трета от публичните домове
21 Септември 2007
Кварталът на червените фенери е една от градските забележителности вече 700 години, но крими-елементът дразни

Във Вален винаги е пълно с туристи, които предимно зяпат витрините

Управата на Амстердам има намерение да затвори една трета от публичните домове в знаменития квартал на червените фенери. Властите вече подписаха договор със собствениците на 18 сгради, в които има бордеи и скоро на тяхното място ще се появят магазини и жилищни сгради. За изкупуването на имотите са отделени 25 млн евро.

Кметът на "свободния град" Йоб Коен твърди, че не се стреми напълно да се избави от секс-индустрията, доколкото тя е неотменима част от историята на града и привлича множество туристи. Но все пак е на мнение, че количеството на проститутките в амстердамските квартали е прекалено голямо.

Коен също така уверява, че в много от публичните домове непрекъснато се нарушават законите, перат се пари, има експлоатация на жени и незаконна търговия с хора. "Ние искаме да се избавим от криминалната страна на нещата", казва той.

Намерението на кметството да угаси една трета от осветените в червено витрини, в които вече 700 години се рекламират амстердамските проститутки, предизвика рязко недоволство в холандския профсъюз на работниците от секс-индустрията, съобщава BBC.

"Според нас, колкото по-малко витрини има, толкова по-голяма експлоатация ще има над жените", заяви пред Франс-прес официалният представител на профсъюза Метие Блаак. "Ако витрините затворят, експлоатираните жени ще отидат на друго място. А там лекарите и представителите на профсъюза вече няма да могат да им помагат".

Амстердамските квартали на червените фенери са един от най-старите и живописни райони на града. Проститутките обикновено плащат около 100 евро за аренда на витрина за няколко часа. На ден една витрина може да се ползва от няколко представителки на най-древната професия.

В квартала Вален, където са насочени усилията на кметството, има 180 " секс-фирми", регистрирани официално, след като през 2000 година Холандия узакони проституцията. Вален представлява двайсетина улици, заобиколени с канали- тук акостират катери, пълни с възбудени туристи. Този огромен бордей под открито небе за повечето жители на страната е символ на търпимостта на града, претендиращ за смесица между Ню Йорк и традициите на Стария свят.

Амстердам има репутацията на град, в който не е трудно да си намериш любовница за една нощ още от ХVІІ век, когато Холандия е световна търговска империя. Още тогава инспектор от магистрата е събирал фиксиран данък от всеки дюшек. Дори до формалната си легализация проституцията в квартала не е предизвиквала у властите никакви претенции точно защото е вид градска забележителност. След 2000 година вече интимните услуги се явяват частна инициатива и за тяхното упражняване се плащат данъци.

Според някои експерти около една трета от туристите, посетили Амстердам, имат за цел най-вече да посетят знаменития квартал, като повечето от тях просто зяпат жените във витрините, без да имат намерение да се възползват от техните услуги. Освен туристи, обаче, кварталът е като магнит за съвременните робовладелци, търговците на наркотици и прочее криминални елементи.

В холандския телевизионен ефир често се излъчват репортажи за жени, които са били изведени нелегално в Холандия от Азия и Източна Европа и които са попълнили редиците на уличните проститутки. Тези репортажи предизвикаха вълни от възмущение у холандското общество. Към този медиен натиск се прибави наскоро и книгата на британската журналистка Рут Хопкинс, която е посветена на проблемите в търговията с хора. Тя описва нищетата и насилието, които царят в зоната, контролирана от мафиотски групировки. Сутеньорите жестоко пребиват младите жени, ако те отказват да правят секс без презервативи. А много клиенти се държат грубо и капризно. Освен това в квартала работят много нелегални имигрантки, лишени от правата, които дава легалният статус на проститутките. За разлика от съседна Белгия, Холандия не предоставя убежище на младите чужденки, които разобличават своите "покровители". Това е причината те да се крият и да мълчат.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.