Факти, Анализи, Коментари
   17 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Как да бъдем отговорни родители
19 Септември 2007
600 лв за второ дете и помощ при отглеждане до 3 год. възраст са новите предложения на МТСП

До 3 години да стане срокът, в който майки могат да наемат гледачки за децата си по програмата „В подкрепа на майчинството”, предвиждат от Министерството труда и социалната политика.

Държавата е готова да плаща на детегледачи, когато майките решат да се върнат на работа преди детето им да е навършило 3 години (досега беше до 2 години). Това обаче не означава, че майчинството ще бъде продължено до 3 години. То ще остане за период от 2 години, когато майките сами се грижат за децата си, обясни министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова при откриването на кампанията “Отговорно родителство". Както досега майките сами могат да избират детегледачите между свои близки и роднини или всички регистрирани като безработни.

 От ведомството на министър Масларова напомниха, че ще настояват еднократната помощ при раждане да се увеличи за първо дете - от 200 на 250 лв., за второ - от 200 на 600 лв., а за всяко следващо - на 200 лв. Самите детски надбавки пък от 18 лв. се предлага да бъдат увеличени на 30 лв. Същевременно прагът за достъп до надбавки ще се увеличи от 200 на 250 лв. на член от семейството.

Сред мерките за стимулиране на отговорните родители са разработване на методи за семейно планиране и недопускане на нежелана бременност, както и на услуги за развиване на умения за отглеждане на деца. 20 млн. лв. ще бъдат заделени за изграждане и обновяване на детски заведения.

С кампанията „Отговорно родителство” имаме за цел да насърчим отговорното родителство и да ограничим практиката деца да бъдат използвани като източник на доходи, каза министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова при стартирането на кампанията на Министерство на труда и социалната политика. Тя припомни, че за подпомагането при отглеждането на деца само по Закона за семейни помощи през 2006 г. са изплатени близо 254 млн. лв., а през първата половина на 2007 г. – 124 млн. лв. Целта на кампанията е да покаже добрия модел на родителство, отбеляза министър Масларова.

Емилия Масларова представи предложенията на МТСП за промяна на Правилника за прилагане на Закона за социалното подпомагане. За да бъде стимулирано отговорното родителство и да се насърчи учебната заетост на децата до завършване на средно образование, ще бъде увеличена границата за достъп до подпомагане за всяко дете, което редовно посещава училище от 41,30 лв. на 50,00 лв. Увеличението на индивидуалния процент е от 75 на 91 на сто от гарантирания минимален доход.

Въвежда се и санкция за децата, които са допуснали 5 и повече неизвинени отсъствия за съответния месец, като границата за достъп до подпомагане в тези случаи ще се намалява от 41,30 лв. на 16,50 лв. – намаление с близо 60%. Намалява се индивидуалният процент от 75 на 30 на сто от гарантирания минимален доход.

За деца в задължителна училищна възраст, които не ходят на училище, границата за достъп до подпомагане се намалява от 20,40 лв. на 11,00 лв. – намаление с 46%. Намалява се индивидуалният процент от 37 на 20 на сто от гарантирания минимален доход.

За безработните лица в трудоспособна възраст, които кандидатстват за отпускане на месечни социални помощи, ще се увеличи задължително изискуемият период на непрекъсната регистрация в дирекции “Бюро по труда” от 6 на 9 месеца. През този период те са задължени активно да търсят работа и да не отказват включване в курсове за квалификация и преквалификация.

Според социологическо проучване на Агенция „Алфа Рисърч”, проведено през септември 2007 г. по поръчка на МТСП, 84% от запитаните българските граждани смятат, че обществото ни има проблем с безотговорното родителско поведение и злоупотребите с финансовата подкрепа, предназначена за деца от някои социални групи. Общественото мнение подкрепя тезата, че родители, които не използват по предназначение средствата, отпуснати за отглеждане на деца, трябва да бъдат санкционирани, като помощите им бъдат спрени. Според 81% от анкетираните държавата трябва да прекрати помощите за безотговорните родители.

В рамките на кампанията за отговорното родителство на МТСП е инициативата „Училище за родители”. В специализирани училища на родители от критични групи ще бъде предоставена възможността да овладеят уменията как да се грижат за своите деца, предоставяйки им условия за развитие и добър модел на поведение.

Министър Масларова покани медиите за партньори в кампанията и съобщи, че МТСП организира конкурс за журналисти и фотографи под мотото "Да бъдем отговорни родители".



последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.