Факти, Анализи, Коментари
   17 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Родителите на Мади ще бъдат разпитвани от британската полиция
18 Септември 2007
Съдията в Португалия не разреши на местните детективи да ги връщат на мястото на престъплението


Родителите на похитеното през май момиченце Мади Маккан ще бъдат разпитани от британски полицаи в родното им графство Лестършир, стана ясно днес. Причината за това е в отказа на португалски съдия да разреши на местните детективи да продължат разпитите на мястото на предполагаемото престъпление.

Британските правозащитни органи ще получат списък с 40 въпроса, които следователите искат да зададат на Кейт и Джери Маккан, които са със статут на формално заподозряни. Разпитът ще се проведе в присъствието на офицери от португалската полиция, но според юридическата процедура, въпросите ще задават британски следователи.

Джери Маккан, баща на детето, заяви намерението си да се обърне лично към министър-председателя Гордън Браун и да поиска от него защита от преследване. За пръв път Маккан се обърнаха към Браун, който загуби малка дъщеря миналата година, веднага след изчезването на Мади през май тази година. Сегашният премиер, тогава заемал поста министър на финансите, обеща да направи всичко по силите си, за да им помогне.

Вестник Дейли Телеграф цитира близки на семейството, според които съпрузите Маккан са в тесен контакт и с министъра на външните работи Дейвид Милибенд и два пъти са му са обаждали.

Междувременно стана известно, че португалските следователи са помолили британските си колеги да проучат медицинските картони на съпрузите Маккан, за да разберат повече за тяхното психологическо и душевно състояние. Интересува ги в частност психичното здраве на Кейт Маккан, която в дневника си е написала, че децата и са истерични.

Освен това стана ясно, че Маккан са били следени от спътник веднага след като са заявили за изчезването на дъщеря си. От този момент нататък са проследявани всичките им телефонни разговори, както и на познатите им, също и електронната им поща.

Полицията има намерение да проучи отново възможните връзки между Маккан и Роберт Мурат, който по-рано беше единственият формално заподозрян в престъплението. Предполага се, че Мурат се е срещал с Джери Маккан в Лестър на демонстрация на лейбъристите малко преди двойката да отиде в Португалия на ваканция. Освен това в този период Мурат е посещавал сестра си в Екзитър, където живее един от приятелите на Маккан.

Мурат е помагал на полицията в разследването на похищението като преводач. Но няколко дни след като детето е изчезнало, той е попаднал под подозрение в причастност към престъплението. Португалската полиция е иззела негови видеозаписи, мобилни телефони и компютър в опит да открие информация от педофилски характер.

На Мурат така и не му е предявено обвинение. В полицията обясняват това с недостатъчно количество улики, като казват, че разследването ще бъде продължено.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.