Факти, Анализи, Коментари
   17 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Българинът работи в чужбина и купува жилище тук
5 Септември 2007
Как избират имоти гурбетчиите и емигрантите ни в различните страни? Наблюдения отвътре.

Тази къщичка е по силите на по-възрастни емигранти от САЩ или Англия например

Интересни тенденции при насоките на нашите гастарбайтери и сънародниците ни, които вече трайно са се установили в чужбина, забелязват в агенциите за недвижими имоти. Тази група клиенти - в различните и параметри- е вече основен играч на пазара за жилищни и търговски имоти. Как обаче се ориентират различните слоеве в нея?

Групата българи, които работят в Европа на ниски и средни позиции и вече са спестили известни средства, се ориентират към купуване на двустайни и тристайни апартаменти в родните си градове или там, където възнамеряват да живеят, като се върнат. Те очевидно са на гурбет именно с тази цел и обикновено я постигат. Тази група клиенти обикновено се състои от млади хора до 35 години, несемейни или семейни с едно дете и без придобито чуждо гражданство.

По-солидни клиенти са българите над 40 години с вече придобито чуждо гражданство, с легални и по-високи доходи. Те се ориентират обикновено към къщи в близост до големите градове, където възнамеряват да живеят след пенсионирането си. Пенсията от чуждата държава със сигурност ще им осигури по-висок стандарт на живот. Ако този род клиенти имат и бизнес в чужбина, тук те правят сделки със цел инвестиция и купуват най-често големи магазини в нови кооперации в широк център на големите градове.

Сегмент на пазара на имоти се оформя вече и сред една част от населението, считана априори за бедна - студентите. Възможността да работят на бригади в чужбина дава шанса на част от тях да осигурят една част от сумата, а останалата да добавят от кредит, за да си купят жилище- обикновено търсят двустайни апартаменти в града, където живеят.

Според данни на агенция "Адрес" има значение и държавата, в която живеят българите- клиенти на недвижими имоти в момента. Работещите в Англия предпочитат добре поддържани имоти в престижни квартали или в затворен тип комплекси, които отдават под наем. Обикновено те са на възраст между 30 и 40 години и теглят кредит в Англия. Предпочитанията им са насочени към големите градове у нас.

Най-масовата гастарбайтерска армия - тази в Испания- избира обикновено маломерни жилища и ги плаща с лични средства. " Испанците" ни търсят ново строителство, което да дават под наем, докато не решат да се приберат окончателно. Купуват имоти не само в големите градове, а и в родните си по-малки населени места. "Американците" ни пък, които обикновено са над 45 години и семейни, вече са натрупали капитал и се интересуват от по-луксозни апартаменти или вили, къщи в планините или на морския бряг. Там си осигуряват ваканцията, а иначе купуват и големи апартаменти в централните части на големите градове в качеството им на инвестиция.

Българите, които работят в Гърция, могат да се познаят по това, че търсят двустайни жилища ново строителство в широк център на градовете. И те, както работещите в Испания, плащат имотите с лични средства, рядко прибягват до кредити. За разлика от останалите купувачи, работещите в Гърция са по-възрастни.

Подобни наблюдения на агенциите за недвижими имоти дават своеобразна характеристика и на особеностите на групите ни гастарбайтери или емигранти, за възможностите за печалба в различните страни, а и за влиянието на културологичните особености на страните. Българинът влага парите си в дом - стара истина, която се потвърждава и сега, когато за мнозина се отвори нова възможност за реализация.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.