Факти, Анализи, Коментари
   17 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Предпочитаната партньорка за мъжа е 6 години по-млада от него
30 Август 2007
Жените предпочитат мъже с 3 години по-възрастни, изборът и на двата пола е плод на еволюцията

Всяко правило има изключения: Чарли Чаплин е с 36 год. по-стар от Ууна и имат 8 деца

Мъжете, които предпочитат по-млади от себе си жени и жени, които харесват по-възрастни мъже, действат не само под влиянието на културните стереотипи. Тези и подобни възрастови предпочитания в сферата на брака и секса са се формирали в процеса на еволюцията.

Според научните твърдения, и мъжете, и жените имат повече деца, когато бащата е с няколко години по-стар от майката. Те считат, че в хода на естествения отбор представителите на двата пола са си изработили съвместими възрастови предпочитания.

Както сочи проведено в Австрия изследване, мъжете имат най-голям успех във възпроизводството, когато партньорката им е 6 години по-млада, а жените имат най-много деца в случаите, когато бащата е с 5 години по-възрастен от нея.

Един от най-известните и най-плодовити бракове във Великобритания потвърждават тези цифри на сто процента. Кралицата, която сега е на 81 години, е 4 години и 10 месеца по-млада от Единбургския херцог. Те имат четири деца - на практика два пъти повече от средния брой в британските семейства.

В двойките, където мъжът обаче е значително по-възрастен, не се наблюдава подобно преимущество. Жените, чиито партньори са десет години по-възрастни, средно имат също толкова деца както и тези, чиито съпрузи са по-млади с пет години.

Резултатите от изследването служат за най-убедителни от наличните в момента доказателства за това, че съюзът, в който мъжът е по-възрастен, а жената- по-млада, се е превърнал в норма за хомосексуалните двойки в хода на еволюцията. Така е прието в повечето от изучените човешки общества и то дава предимство при раждането на потомство.

В Англия и Уелс в 26% от семействата мъжът е по-млад от жената, а в 48%- малко по-възрастен, от един ден до пет години, в 26% от случаите - със 6 и повече години. В други страни са отбелязани сходни закономерности. И макар средната разлика във възрастта може да варира, нормата си остава старшинството на силната половина. Средно в света мъжете предпочитат за партньорка жена с 2.66 години по-млада от тях, а жените - партньори с 3.42 години по-възрастни.

Аналогични тенденции се наблюдават и при анализа на браковете в цял свят. Тази черта обединява различни култури и отдавна вече буди у учените подозрение, че се е създала в хода на еволюцията, доколкото разликата във възрастта в историческа перспектива обезпечава раждането и отглеждането на по-голям брой деца. Обикновено подобни възрастови предпочитания се обясняват с това, че мъжете са програмирани да избират партньорка с видими признаци на способност за раждане на деца / а те са подчертани в по-младата възраст/. В същото време жените, както се приема, се стремят към материални блага и статус, които при по-възрастния мъж са по-вероятни.

И макар новото обяснение на теорията да звучи логично, по-рано изследователите не са успявали да докажат, че мъжете, избиращи по-млади жени и приятелки, а така също и жените, които се омъжват за по-възрастни мъже, имат някакво предимство при раждането на деца.

Новото изследване, проведено от Мартин Фидер и Сузана Губел от Виенския университет, позволява за първи път да се открият съответните доказателства. Специалистите са проучили база данни за повече от 10 000 мъже и жени от Швеция. Всички изследвани имат деца, родени от един партньор. Подробности за изследването са публикувани в сп.  Biology Letters.

Сред мъжете средният брой деца расте право пропорционално на разликата във възрастта с партньорката. Пик на това предимство е отбелязан при разлика от 5.92 години, след което то намалява. Аналогично откритие е направено и при жените: средният брой деца расте в случаите, когато партньорът е по-възрастен, пикът на този показател е при разлика от 3.97 години, а после отново пада. Навярно различните цифри при мъжете и жените се обяснява с това, че при подборката е бил представен само по един партньор от всяка брачна двойка.

В случаите, когато жената е по-възрастна от партньора си, показателят се променя още по-забележимо: броят на децата рязко се снижава със всяка година разлика. Възможно е в голяма степен това да е свързано с намаляването на детеродната способност на жената. Твърде вероятно е жената, която е по-възрастна от партньора си с 10 години, да създава семейство по времето, когато нейната фертилност започва да намалява. В случаите с мъжете на по-стара възраст това съвсем не е толкова безспорен факт.

Получените резултати свидетелстват за това, че от гледна точка на еволюцията е по-полезно, когато мъжете са с няколко години по-възрастни от жените, защото тогава се раждат повече деца. Учените казват: "Получените резултати могат да обяснят защо мъжете обикновено предпочитат да се женят за по-млади жени, а жените си избират по-възрастни мъже. Стигнахме до извода, че възрастовите предпочитания при избора на партньор са изгодни и на мъжете, и на жените от гледна точка на биологията и дадената черта се е формирала в хода на еволюцията."

Учените са открили също и факта, че в случаите, когато човек има деца от първия брак, а после сключва втори, то новият партньор обикновено се оказва по-млад от предишния. Това е вярно както за мъжете, така и за жените. Както предполагат изследователите, изборът на по-млад партньор има за цел да компенсира снижените способности на самия човек за възпроизводство.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

old
30 Aug, 2007 | 14:23

Пропускате най-важния за жените фактор - ПАРИТЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.