Факти, Анализи, Коментари
   17 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Отпуските свършват, идва сезонът на разводите
26 Август 2007
Всяко трето заявление за развод в Германия и всяко второ в Италия се подава след семейната ваканция

В Германия всяко трето заявление за развод се подава след приключване на лятната отпуска. Защо разривът в отношенията настъпва в период, който не е свързан по никакъв начин със сивото ежедневие ?
 
За много семейни двойки лятната отпуска включва три основни компонента: слънце, морски плаж и - скандали. Съпрузите не успяват да намерят общ език: тя иска да безделничи, той иска да се пуска по реката с лодка. Двамата отдавна са отвикнали да прекарват заедно целия ден- обикновено, твърди статистиката, съпрузите общуват помежду си 10 минути в денонощие. През отпуската бързо им свършват темите за разговор и отново се разгарят стари, подтиснати от всекидневната заетост конфликти. " През отпуската изплуват на повърхността проблеми, които тревожат съпрузите от дълго време", обяснява Харолд Вернек, практикуващ психолог от Виенския университет. Според изследване на Института по психотерапия всяко трето заявление за развод в Германия се подава след летния отпуск.

Кристоф Улф, семеен психотерапевт от Берлин, вижда опасност преди всичко за вече не младите съпружески двойки- защото техните отношения вече са се превърнали в рутина. Много от тях още преди началото на ваканцията усещат, че не всичко им е в ред и "превантивно" се обръщат към семеен психотерапевт. "Те имат лоши предчувствия" - разказва Улф." И идват за съвет как най-добре да прекарат съвместната отпуска. Много от тях имат просто завишени очаквания за него. През отпуската обаче съпрузите не са длъжни да правят всичко заедно. Всеки от тях трябва да има известна свобода", съветва семейният психотерапевт. Затова някои двойки дори не се опитват да прекарат отпуската заедно.

Как все пак може да се спаси бракът, ако след съвместната ваканция отношенията са пострадали от дълбок разрив? През септември в чакалнята на Улф обикновено е претъпкано, семейният психотерапевт се опитва да спаси това, което още може да бъде спасено. "Беседвам със съпрузите за старите проблеми и се опитвам да намеря това, което още ги обединява"- разказва той. Обикновено някакво пламъче на стари отношения още се разгаря. Забелязва се обаче тенденция на по-слабо търсене на външна помощ при решаване на семейните проблеми, и това се отнася преди всичко до мъжете.

Психологът Харолд Вернек съветва съпрузите да не се губят един друг от поглед дори в обикновените дни и да си определят точни срокове за "работа по хармонизиране на отношенията". "По-рано семейните двойки са прекарвали заедно много повече време. Във вечното ни бързане възможностите за това намаляват все повече", казва той. Психологът обяснява големия брой разводи след отпуската с нарасналите изисквания на съпрузите един към друг. Освен това днес все повече жени са в състояние сами да си осигурят удобното съществувание и могат да си позволят да се разделят с мъжете си.

След неуспешния отпуск инициатори за развода са най-вече жените, забелязал е берлинският адвокат Норбер Мес. "През отпуската мъжете често започват да командват и така нахлуват в сферата на дейност на жените. Започва се с това как да се свари кафето. А когато всичко свърши, жената носи заявление за развод" , казва той. Най-рискови са двойките, които имат вече пораснали деца. "Ако такива родители отидат заедно на ваканция, те често изпадат в конфликтни ситуации. При активното прекарване на времето съпрузите рядко се карат."

Заявлението за развод "след отпуска" обикновено се подава не веднага, конфликтите тлеят известно време, но започва проучване на законите, регламентиращи развода, забелязал е Мес. 

Впрочем в Италия по същата причина се разпадат още повече бракове - всяко второ заявление за развод е пряк резултат от съвместно проведена отпуска...


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.