Факти, Анализи, Коментари
   17 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Син на български емигранти в САЩ номиниран за Нобелова награда за мир
13 Август 2007
Иван Суванджиев и съпругата му Даун Кифърд Енгъл са основатели на благотворителната организация PeaceJam, предложени са за приза от шест нобелови лауреати
Губернаторът Бил Райтър поздравява двойката- Иван Суванджиев- в средата
Губернаторът Бил Райтър поздравява двойката- Иван Суванджиев- в средата

Моменти от фестивала на организацията

Шестима нобелови лауреати номинираха българина Иван Суванджиев и съпругата му Даун Кифърд Енгъл за тазгодишната Нобелова награда за мир, съобщава сайт на в. Denver Post  , Колорадо. Миналата седмица там се състоя фестивал на благотворителната организация PeaceJam, чийто основатели са двамата. По традиция на този фестивал се канят нобелови лауреати, които говорят пред младежите.

Създаването на организацията, която реализира мащабни проекти за пречистване на питейната вода в бедняшките квартали, залесяване на изсечени гори, борба срещу домашното насилие, убийствата и расизма, е благословено преди 11 години от Далай Лама на специална среща в Индия. PeaceJam  организира дебати и по строго политически проблеми. "Те насърчават и вдъхновяват млади хора от цял свят да потърсят корените на насилието и страданието в проявите на обществото. Досега са организирали 150 срещи, на които са представили своите 310 000 проекта в присъствието на половин милион души. Куражът и упоритата им работа оказват директно влияние върху живота на милиони. За мен е чест да ги подкрепя", казва Мариъд Коригън Магюри, една от шестимата нобелисти. Организацията работи в 30 страни.

Останалите, които са дали гласа си за фондацията на българина, са ирландката Бети Уилямс, аржентинецът Адолфо Перез Ескуивел, Ригоберта Менчу Тум от Гватемала, Хосе Рамос-Хорта от Източен Тимор и англиканският архиепископ от Южна Африка Дезмънд Туту. Те започват да общуват с денвърските ентусиасти през миналата година, когато "Пийс джем" отбелязва 10 години от началото. На юбилея се събират рекорден брой носители на Нобелова награда за мир.

"Хората смятат, че шансовете ни са доста добри, защото ни номинираха толкова много изтъкнати личности. Предпочитаме обаче да не мислим за това. Приемаме го като съдба. Така спим по-спокойно", споделят съпрузите пред сайта.

Следващият конгрес на "Пийс джем" е от 12 до 14 септември в Коста Рика. "Горд съм да заявя, че Колорадо за пореден път се представи като специално и творческо място, където се раждат прогресивни идеи. Всички ние споделяме каузата на "Пийс джем". Промяната започва оттук!", казва губернаторът на щата Бил Райтър, когато официално обявява номинацията.

Тазгодишният лауреат на Нобеловата награда за мир ще бъде обявен през октомври.

"Започнахме изключително приключение. Надяваме се, че то ще продължи до края на живота ни. Обзета съм от усещането, че сме натоварени със специална мисия. Иска ни се да разширим хоризонтите на всички деца и младежи, с които работим. Искаме да разберат света така, както ние с Иван го разбираме", споделя съпругата на Иван Суванджиев . "Цивилизацията ни се нуждае от ново поколение лидери, които да променят света за добро. В противен случай ни грози ужасно бъдеще. Живеем на планета, разтърсвана от ужасяващи проблеми. Глобалното затопляне и сектантското насилие са само една нищожна част от тях", продължава Даун Енгъл.

Местните медии съобщават, че и двамата номинирани съпрузи са деца на работници от автомобилните заводи. Преди основаването на фондацията Иван Суванджиев е бил рок-музикант, а съпругата му - политически служител, лобист за Тибет. Макар че са израсли на няколко мили разстояние, те се запознават в Тибет.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.