Факти, Анализи, Коментари
   17 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Сейф ал Ислам призна, че българските медицински сестри са били изтезавани
10 Август 2007
Другата новина е, че палестинският лекар Ашраф ще се жени за плевенчанка
Сейф ал Ислам
Сейф ал Ислам

д-р Ашраф

В интервю за катарския телевизионен канал "Ал Джазира" Сейф ал Ислам призна, че българските медицински сестри са били подлагани на мъчения чрез електричество и че са били отправяни заплахи към техни роднини.
      
    Сейф ал Ислам каза, че либийското правосъдие е безпристрастно, но в основата си делото е било манипулирано от полицията. По думите на сина на либийския лидер Муамар Кадафи разследването не е било поставено на добра професионална основа, а полицията не са действала достатъчно професионално. Ислам добави, че следствието не е било научно издържано и прецизно.
       
    Постигнатото по делото е надмина очакванията от либийска страна, каза интервюираният. На въпрос на водещата във връзка с изявленията на Сейф ал Ислам за "взаимно изнудване" от страна на Либия и Запада, Кадафи младши отговори, че Западът първи е прибегнал до изнудване, и едва след това Либия също го е използвала.
       
    По повод невинността на българките Сейф ал Ислам заяви, че българските сестри всичко са признали.
       
    Той припомни, че откривателят на вируса на СПИН Люк Монтание при свое посещение в Либия през 1998 г., е заявил: "Търсете умопобъркания, заразил децата". При това посещение Монтание е заявил, че става въпрос за заразяване. В официалния доклад на Монтание от 2003 г. откривателят на СПИН пише, че причината за трагедията в болницата в Бенгази е немарливост и многократно използване на игли. В този доклад се отхвърля отговорността на сестрите.
       
    Пред "Ал Джазира" Сейф ал Ислам отбеляза ролята на Катар в намирането на изход от случая с българските медици. Той допълни, че Катар е успял да изиграе тази положителна роля посредством споразумение с Франция.
       
    Във връзка с информациите, че Ашраф ал Хаджудж смята да съди Либия, той припомни, че медиците са подписали документ, според който се отказват от претенции към либийската държава.
   
  Междувременно д-р Ашраф ал Хаджудж предложи вчера брак на българската си приятелка, съобщи за “24 часа” варненецът Росен Марков. Той е лидер на Партията на българските мъже и неотлъчно придружава освободените медици от минутата на кацането им на българска земя на 24 юли.

    Ашраф се запознал с плевенчанката Оля броени дни след особождаването си от либийския затвор. 30-годишната му приятелка има собствен бизнес в София. Тя няколко пъти бе засичана да се разхожда по улиците на София с палестинския лекар и родителите му Ахмед и Афаф, които бяха дошли да видят сина си в България.

    Вчера на летището в София Ашраф й дал пръстен и я помолил да се омъжи за него. Оля казала "да". Всичко това се разиграло минути след завръщането на Ашраф от Холандия. Там семейството на палестинеца живее от миналата година, след като бе изведено от Либия. Докторът успя най-после да види в страната на лалетата четирите си по-малки сестри. “Засега не се знае точната дата на сватбата. Вероятно тържеството ще е в грандхотел “Варна”, поясни Росен Марков.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.