Факти, Анализи, Коментари
   17 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
20 чужди разузнавания са работили по освобождаването на сестрите
31 Юли 2007
Директорът на НРС ген. Кирчо Киров разказва за ролята на разузнавачите

Секретните служби на почти 20 страни са участвали в освобождението на шестте български медици, осъдени в Либия на доживотен затвор за заразяване с вируса на СПИН на либийски деца и помилвани от президента на България Георги Първанов. За това съобщи в понеделник интернет-порталът EUbusiness, позоваващ се на директора на Националната разузнавателна служба  на България Кирчо Киров.

Според Киров, българското разузнаване е контактувало с почти 20 други разузнавания. Израелската спецслужба Мосад  е помогнала да се установи контакт с хората в Либия и по цял свят, които са имали информация и са влияели върху създаването на благоприятна психологична обстановка със цел разрешаването на проблема.

Киров отбелязва също така ролята на разузнавателните служби на Палестинската автономия, Египет, Алжир, Мароко, Италия, които са "предоставяли информация и са оказвали влияние върху Либия". Според него, визитата на бившия британски премиер Тони Блеър в Либия е изиграла значителна роля в разплитането на случая.

Той казва още, че бившият директор на департамента за Глобални операция на  МИ-6 Марк Алън е помогнал да се установи контакт между разузнавателните служби на България и Либия.

Киров пет пъти се е срещал с бившия директор на либийската тайна полиция Муса Куса в Либия, Рим, Париж и Лондон. Контактите са продължили през 2004 година с неговия приемник Абдалах Сануса.

През февруари 2007 година след срещата със сина на либийския лидер Муамар Кадафи Сейф ал-Ислам, която се проведе във Виена, Киров вече е знаел, че съдбата на българските медици може да бъде решена " в края на юли- началото на август".

Съдбата на петте български медицински сестри и палестинския лекар е била само " прашинка в окото от огромния ураган, в който са се смесили гигантски интереси", такива като търговия с оръжие и нефт, казва Киров в интервю за в."24 часа".

"Аз бях наясно, че ще бъдат подписани огромни договори в областта на въоръженията и получаване на концесии /за разработка на нефтени участъци/, казва той.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.