Факти, Анализи, Коментари
   17 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Най-старата блогърка в света е на 95 години
30 Юли 2007
Дневникът на Мария Амалия Лопес от Испания се радва на огромен успех в мрежата

"Приятели по интернет, днес навърших 95 години. Имам рожден ден и скъпият ми внук ми подари блог". С тези думи започва историята на един неочакван успех. Думите са написани от испанката Мария Амалия Лопес от Муксия, малко градче на северозапад в Испания през декември миналата година.

Пенсионерката имала намерение да напише за своята младост, за родината си и за живота на една жена, която отдавна е прекрачила границата на 90-летието с надеждата да открие читатели сред хората от своята възраст. Днес обаче "най-старата блогърка" в света е позната сред стотици хиляди потребители на Интернет.

Внукът и пише на компютъра и зарежда блога " На моите 95", който в течение на няколко месеца се превърна в истински магнит сред испаноезичната публика. Средствата за масова информация, испанските вестници  El Pais и El Mundo, откриха "бабата-блогърка", а старателни читатели превеждат записите и на други езици.

Мария Амалия се отнася към внука си не така лошо, както би могло да се предположи от първия запис в дневника. Старицата се зарадвала на подаръка, а без младия човек тя не може и да го води. Той записва всичките и разкази на диктофон, а после ги преписва, казва тя.

Разбира се, внукът и, специалист по организация на производството, не винаги има време. "На първо място за него е работата", великодушно отбелязва бабата. Въпреки това, с негова помощ тя вече е публикувала 170 записа, в някои от които с гордост се позовава на публикации в пресата и интернет, посветени на компютърната и изява.

Темите, поднасяни от сеньора Лопес, са разнообразни. Спомените за нейната младост са оживяла история:  "Момчетата тогава бяха съвсем други- пише тя- Те ни подаряваха букети, теменужки, бонбони...А езикът им далеч не беше толкова беден, като на сегашните!". Преживяванията и по време на Гражданската война в Испания впечатляват. А тогава тя, привърженичка на социалистите, едва е успяла да се скрие от войските на бъдещия диктатор генерал Франко.

Бабата-блогърка обаче не живее само с миналото. Съвременната политика също я интересува, преди всичко премиерът на Испания Хосе Луис Сапатеро. "Това е велик испанец"- написа тя. За жизнелюбието на 95-годишната жена свидетелстват и разказите и за последното и пътуване до Бразилия. На снимките се вижда как тя танцува самба с професионален танцьор под палмите...

Защо нейният блог е толкова популярен? В коментарите си читателите пишат, че не възприемат Мария Амалия като някакъв куриоз. " Става дума за с нищо несравнима наслада - много години по-късно да четеш толкова живи спомени, написани от непосредствен очевидец на събитията", пише например някой си Фернандо. Допълва го анонимен потребител: " Изпитвам удоволствие, когато чета този блог. Можеш много да научиш от хора като Вас".


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.