Факти, Анализи, Коментари
   17 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
BBC излъчи репортаж за продажбата на бебета от България
27 Юли 2007
Разследване под прикритие доведе до протест от страна на МВР и до ареста на трима трафиканти
Хари- търговецът на бебета-иска по 50-60 000 евро на душица
Хари- търговецът на бебета-иска по 50-60 000 евро на душица

Едно от предлаганите на пазара деца

Дядото с предлаганата на пазара внучка

 Репортаж, направен от екип под прикритие на Би Би Си Нюз, разкри опит за продажба на деца в България и тяхното прехвърляне във Великобритания. Сангита Миска от “Тен а’клок нюз” коментира от Варна как се е провело журналистическото разследване.
  

  "Моя връзка, с който аз съм работила и в миналото, ме уведоми, че е научил за трафикант, чиято дейност излиза извън границите на България
    Тук Би Би Си отбелязва, че доказателства сочат, че България има сериозен проблем с трафика на хора.
    Като условие за присъединяването към Европейския съюз, тази страна прие строги закони против трафика на хора и забрани на българските семейства да продават децата си, но независимо от тези усилия проблемът е все още налице.
    Ние изпратихме екип под прикритие, за да осъществи контакт с мъжа, известен като Хари, за който ние бяхме разбрали.
    Той бе член на криминална организация, която оперира на територията на курортния град Варна – популярна дестинация за чуждестранните туристи.
   
    Трафикантът

   
    Първата стъпка бе да се намери неговото любимо място за бизнес: оказа се, че то е бензиностанция или квартално кафене…
    Може да изглежда странно място на което да се прави бизнес, но това всъщност бе доста умен ход.
    С многото пристигащи и заминаващи коли, Хари можеше лесно да покрие следите си. Ако той е притеснен, той си уреждаше срещите с клиентите там. Като ги взимаше с колата си и ги закарваше извън Варна, сменяйки колите, за да избегне преследване.
    По време на едно такова пътуване нашият екип вкуси от доходния бизнес с хора на Хари.
    Той също така се похвали на екипа, че преди няколко години се е занимавал с трафик на хора в Германия.
    След което, хладнокръвно, допълни, че децата не са част от неговото “портфолио”. Тайно записван, Хари се е похвалил, че вече успешно е прекарвал деца в две страни –Норвегия и Германия.
   
    “Ужилването”
   
    След хвалбите на Хари за трафика му на жени и продажбите на деца, дойде времето той да бъде подложен на тест.
    Операцията бе проста. Един от членовете на нашия екип му каза, че иска да купи бебе за бездетната си жена. Като причина за неспособността си да осинови дете във Великобритания, той посочи своето криминално досие.
    Искахме да видим дали Хари ще провери дали нашата история е достоверна.
    Не дълго след това нашият екип организира срещата с Хари и нейното тайно записване. Примамката за голяма сделка трябваше да е достатъчна, за да го привлече.
    Той пристигна точно в 10,00 часа.
   
    Предпочитаният път
   
    Хари поиска фиксирана цена: между 50 и 60 хиляди евро за дете.
    В сделката бе включено и извеждането на детето от България с фалшиви документи за осиновяване.
    След това той разкри начина, по който детето може да се вкара във Великобритания.
    Той препоръча да се пътува по земя, за да се избегнат проверки и обясни различни изпитани маршрути за трафик на хора и допълни, че неговия предпочитан маршрут минава през Франция и Ирландия.
   
    Децата
   
    Това бе първият ни допир с начина, по който оперираше престъпникът. Ние се договорихме екипа ни да се срещне с него на следващия ден, когато той щеше да уточни, кои деца са за продан.
    На следващия ден в 11,00 часа вечерта, Хари се върна в хотела.
    Отново, той не направи нищо, за да провери автентичността на купувача или какво ще стане с детето. Искаше да се върши бизнес. Той показа снимките на две деца.
    Едното от тях бе красиво малко момиченце с тъмна коса, мургава кожа и сини очи.
    Хари каза, че тя е на година и половина, от бедно семейство с етническо турско минало, като неговото.
    След това показа снимка и на другото дете, дъщеря на самотна българска майка.
    То имаше руса коса и бледа кожа. На снимката тя бе заедно с един мъж.
    Екипът попита дали това е баща й, но Хари каза, че тя няма такъв, но двамата й родители са българи.
    С продължаването на нощта, Хари предложи за малко повече пари сам да прекара детето във Великобритания.
    Нашият екип не ги одобри и напусна...
    На Хари му отне две седмици, за да се свърже с нас.
    Ние се върнахме във Варна, където той ни каза, че има четири деца за продан, но не ни съобщи тяхното местонахождение.
   
    Предложението на дядото
   
    В течение на следващите 36 часа, Хари многократно променяше мястото на срещите, подсигурявайки се по този начин, че ние няма да може да открием местонахождението на децата.
    Вместо това той каза, че ще ги доведе при нас.
    Първия оглед, състоял се в кафене, бе на дете с име Фития.
    Тя дойде с майка си и мъж, който се представи за неин баща. Изглеждаше странно. Мъжът бе покрит със злато и не знаеше почти нищо за детето.
    Предположихме, че той може да е по-висш член на криминалната група.
    Майката на момичето ни каза, че е твърде бедна, за да се грижи подобаващо за него.
    “Искам гаранции, че детето ще живее щастливо”, каза още тя.
    Следващата ни среща, която се проведе срещу съдилище, бе с мъж, който искаше да продаде внучката си. Той ни показа снимка на момиче, на възраст около 20 месеца. Условието бе сделката да бъде пазена в тайна от майката на момичето.
    После срещнахме самата Назар.
    Баща и каза, че има още седем деца и се нуждае от парите, за да ги изхрани.
    Беше ясно, че Хари разполага с няколко деца, които са готови да бъдат продадени на лицето, което предлага най-високата цена.
    До момента не бяхме дали пари на Хари, само му казахме, че ще поддържаме връзка.
   
    Икономиката на бедността
   
    След като се срещнахме с децата, ние предадохме събраните от нас доказателства на полицията и агенциите занимаващи се с децата в България.
    В рамките на един час след като репортажът на Би Би Си бе разпространен, бяха арестувани трима мъже.
    Като цяло, той отразява смазващата бедност в България, която е причина за такива като Хари.
    Независимо от икономическите и социалните реформи след приемането на България в ЕС, страна все още се бори с организирана престъпност.
    В България обществените организации за социално подпомагане все още са ново явление, а и законът за защита на правата на децата бе приет само преди седем години.
    Експерти казват, че, обикновено, намесата на държавата в семейните дела се гледа с лошо око.
    Незаивисмо от това, че нещата се променят, ако властите не действат по-енергично, продажбата на деца в робство ще продължи.
    Това, което бе видяно е изключително обезпокоително, но това е икономиката на бедността в България, в която хората са предмет на търговия, а организираната престъпност е печеливша.
   
След излъчения по ВВС репортаж българското Министерство на вътрешните работи изпрати официално становище до медията. В него се изразява протест срещу подхода на британските журналисти, които са прескочили няколко стъпала в йерархията и протокола за даване на информация.

" Смятаме, че след като такава компетентна световна медия като вашата започва подобно журналистическо разследване – се казва още в официалното становище - би било добре да се запознае по-обстойно с мерките и действията по отношение на превенцията и борбата с престъпността, предприемани в държавата, за която става дума.

Мерките, които нашата страна предприема по отношение превенцията и борбата с различните форми на организираната престъпност са достатъчно добре огласени и всички световни медии са запознати с тях.

Искаме също така да подчертаем, че ние не бихме могли за изразим ”нашата реакция” – както искате Вие във факса си, по проблем, с който не сме запознати в детайли. Освен това – след като се оказва, че посоченият от вас автомобил е с британска регистрация – не е ли редно да се обърнете най-напред към британските полицейски служби? Освен това – след незабавната работа на българските разследващи органи – се оказва, че посоченият от вас автомобил е с неверен номер /неволно или не?/ Това въвежда в заблуда разследващите органи и пречи да се стигне до обективната истина. По изпратените от вас снимки обаче, е установено, че автомобилът се води на Хасан Ахмед Хасан /47 г./ от варненското село Садово.

 Справките за него показват, че жена му живее в Шотландия. Този човек има криминални прояви през 1985 г., когато е бил уличен в кражби на части от автомобили. Той е имал и други имена, като ги е сменял. Например – друго негово име е било Хари Алексиев Христов. Той е излежавал присъда в германски затвор, след като е бил осъжден за трафик на хора и паспортни измами в Германия.
   
    ...Бихме искали да ви информираме също така, че от началото на 2007 г. до момента само в Областна дирекция на полицията - Варна са изпълнени 17 европейски заповеди за арест на трафиканти и сводници."

След излъчването на репортажа трима души в България - участници в снимките, са арестувани.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.