Факти, Анализи, Коментари
   17 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Симеон Сакскобурготски получи орден " Стара планина"- първа степен
29 Юни 2007
"Ако усетя, че нямам необходимата подкрепа, окото ми няма да мигне да се насоча към други обществено-полезни цели"

 "Дълбоко се вълнувам и държа естествено на първо място да благодаря за това отличие, което специално ме радва понеже, както историкът Георги Първанов спомена - имало е едно време, когато аз съм бил и Великият магистър на българските ордени. Това е било по стечението на историята. "

Това заяви Симеон Сакскобургготски след като получи орден "Стара планина - първа степен" от президента Георги Първанов. Днес получавам това отличие в името на Република България, на която съм служил, и ако смея да кажа - и за личните ми заслуги. Това за мен е нещо извънредно важно, допълни Сакскобургготски.

По-нататък той заяви:

Бих искал да кажа също така, че през 60-те години на съзнателния живот винаги съм се трудел и съм се стараел всичко, което е българско, и България, да бъдат на нивото с моите чувства, моите усилия, в света и където е имало сънародници.

В личния си живот се опитах да остана независим. Да си изградя едно положение, което именно да ми гарантира тази независимост и да работя по един достоен начин. Спечелих си име на добър преговарящ в бизнес живота и в някои международни мисии, с които съм бил натоварен пак заради историческото ми минало или заради връзките ми, или заради това, че са ме намерили за обективен и неутрален човек.

С такъв багаж дойдох и в България. Завърнах се в родината. И се постарах да приложа някои от тези добродетели и принципи, които са ме водили през живота и се надявам, че нещо сме постигнали и в това отношение.

Именно тази моя независимост ми даде силите да преодолея не малко трудности и критики при съставянето на сегашната коалиция. Естествено, че за лични амбиции и други фантазии не може да става дума. Трябва да подчертая, че благодарение на доверието, което има между г-н премиера и г-н Доган, в това число и аз, като тримата лидери на тази коалиция, се постигат неща, които малко хора можаха да предвидят. Мисля, че има още много какво да се работи и какво да се търси като цел за общото добруване на нашите сънародници.
Бих искал да подчертая, че фантазиите, че някакви си лични съображения като имотите са тези, които "ме държат" или които "ме притискат", за да работя в тази коалиция, са просто толкова жалки, че трудно може да се окачествят. Защото аз съм живял 55 години без тези имоти. А в крайна сметка - трябва да се разбере и друго - това е нещо, което се нарича "бащиния". Да се счита, че това са някакви мотиви е твърде жалко - да не кажа и обидно. За всеки случай, мен ме засяга.

Не ще скрия и друго. Че на тази вече пределна възраст, ако усетя, че нямам подкрепата, която е необходима, и доверието, абсолютно нищо няма да ме спре и окото няма да ми мигне да се насоча към други обществено-полезни цели.

Сакскобургготски поздрави присъстващите на награждането му от НДСВ, сред които бяха забелязани Даниел Вълчев, Огнян Герджиков, министър-председателят Сергей Станишев, както и Вежди Рашидов, Емел Етем и други. Към съпартийците си от НДСВ Сакскобургготски се обърна с думите, че иска да изкаже своята признателност за това, което те са направили с подкрепата си, със съвети, всеотдайна работа и въобще - за чувството на екипност.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Descargues
17 Jul, 2007 | 13:41

S goliama taga procetoh novinata za restavraciiata na zemite i paralelnoto nagrajdavane s orden "Stara planina"! Deistvitelno nechtata zvucat kato podigravka s tazi izstradala Rodina, narecena Balgariia...i moje bi ot vsickite i stradaniia, nai-goliamoto e da ne bade zachtichtavana ot svoite sinove!

Mislia ce nai-dobre Botev go e kazal ..."tiu chto vii glupci ne znaiite - pozor li e ili slava"!

Tova e tragicno : povece ot 100 godini masovo obrazovanie, ambiziozna kulturna politika...i pak vse edno ce nichto ne e bilo sagrajdano! Kato ce niama "Darjavnost", niama cuvstvo na dostoinstvo, niama prozorlivost, niama uvajenie kam sobstveniia si narod...Taga, taga!!!
Dano skandalnite restavracii badat povdignati pred E.S. - tam biha razbrali ludostta na rechenieto! S uvajenie kam rodolubivite

Lubo
13 Jul, 2007 | 11:54

**Da ne zabraviame samo, 4e pri nastupva6tata energiina kriza, ili taka nare4enata 3-a svetovna voina imame edin koz v rukava, koito niama da pozvoli da se uni6toji velikata bulgar6tina. Na6ia tsar e mnogo pove4e ot spasitel. Neka si go pazime, neka si vzeme 4am koria. Tia si e negova i zaslujeno. Mnogo po-lo6o 6te da ne uvajim negovata zakrila, ili da reka "Tiahnata Zakrila".

Паур
02 Jul, 2007 | 13:39

Като най-големият реститут в Европа, може да си позволи да плещи каквото иска - и за имотите и за чест и слава , и за патриотизъм. Радвам се, че не бях обзет от всеобщата лудост и заблуда на предните избори, че той НЯМА да краде и НЕ гласувах за него!
Не вярвам да е крал, но защо му е след всичките милиони реституция, за които се върна, каквито и приказки от хиляда и една нощ да разказва.
Като не му трябват и не се е върнал за тях - нека ги дари на сираците и онези от тази сутрин при Коритаров, дето живеят тримцата в Жигули... Или на леля ми с 80 лева пенсия след цял живот работа...
Свидетели сме на беззаконие и кражби, както никога, а си раздават ордени! И не какви да е !!!
Гавра с България, гавра и с всички нас!!!

Мачо Пе
02 Jul, 2007 | 10:45

Правилно ! Благодарноста на българския народ към Негово Величество не може да се изрази само с един републикански орден.

cimo
01 Jul, 2007 | 19:26

Kak mozhe ,sramota! Davate mu SAMO edin orden???? Za negovite lichni zaslugi kam Balgaria, TOI, triabva da si poluchi nai-malko polovinata carstvo(pardon, REPUBLIKA), plius tova zadalzhitelno edna akademichna stepen, taka kato patuva shte go slushat kakvo govori, dai bozha da se vidi i s niakoi diplomat, i togava TOY shte spasi nashite med. sestri!!!!!!DA NI E ZHIV I ZDRAV? DA SLAVI BALGARIA NAVRED?POKLON PRED NEIZMERIMITE MU DELA§

Bylgarin
01 Jul, 2007 | 05:38

Не сме държава, това ние България!! Ако един ден на мен ми връчат орден Стара Планина ще го захвърля с погнуса защото навремето сме го дали като последни глупаци на един немец и измамник, който ограби държавата и излъга народа! Не, не мога да повярвам, не е истина!

Йероним
30 Jun, 2007 | 11:57

Тим е прав въпреки, че страда от мозъчна диария. Негово Величество Цар Симеон ІІ цар на всички българи и подофицер от армията на САЩ, заслужава много повече от един ритник в г...

Дулов
30 Jun, 2007 | 11:00

Искам си наследството - БЪЛГАРИЯ ! ! !

Tim
30 Jun, 2007 | 03:42

Честито Ваше Величество!

Заслужавате и много повече!

Господ здраве да ви дава!

Жоро
29 Jun, 2007 | 17:28

Сигурно, МИТКО, сигурно ....
...
може би....едва ли .....
ако ти е малко ...аз вече се чувствам "оправен" (за тия 800 дни)

митко
29 Jun, 2007 | 16:12

Въпреки всичко казано за СИМЕОН той заслужава този орден !


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.