Факти, Анализи, Коментари
   17 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
На 11 юли очакваме окончателното решение по делото в Либия
21 Юни 2007
Утре ще има комюнике за постигнатия компромис между семействата на децата и ЕС

 На 11 юли Върховният касационен съд на Либия ще обяви окончателните присъди срещу българските медицински сестри и получилият българско гражданство лекар Ашраф Ал Хаджудж. Това реши петчленния съдийски състав на Върховния съд след заседание, което продължи повече от четири часа.

Върховният съд, който се събра на първо заседание в сряда, е последната съдебна инстанция, пред която може да се обжалват присъдите.

В последните седмици текат засилени преговори между семействата на заразените деца и представители на Европейския съюз за постигане на споразумение.

Неназован представител на фондация "Кадафи" съобщи пред Франс прес, че в петък ще бъде публикувано "комюнике за постигнатия компромис между семействата и ЕС". Датата е договорена на срещата на германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер и комисарят по външните отношения на ЕС Бенита Фереро-Валднер с Асоциацията на роднините. Целта на Брюксел е до края на германското председателство на ЕС - 30 юни, да се намери решение по случая.

Според Ройтерс обаче има сигнали, че е постигнато само частично споразумение - договорено е лечение на заразените деца в Европа, но не и исканите от родителите им финансови компенсации от 10 млн. евро на дете.

Преди седмица председателят на фондация "Кадафи" Сейф ал Ислам прогнозира, че Върховният касационен съд ще потвърди смъртните присъди. Ако обаче се стигне до споразумение с роднините, Висшия съдебен съвет на Либия може да смекчи наказанието на затвор. Това ще позволи на България да настоява медиците да бъдат върнати в родината си и да излежават наказанието тук, както предвижда споразумението за правно сътрудничество между двете страни. Палестинският лекар Ашраф получи българско гражданство миналата седмица, за да може да се възползва от споразумението заедно със сестрите.

На съдебното заседание в сряда прокуратурата отново поиска смъртни присъди и  обжалва оправдаването на медиците за по-леките престъпления - обмяна на валута, търговия с алкохол и нерегламентирани сексуални контакти, предаде БНР.

 Адвокатите на семействата не са представили нови доказателства, нито са предявили нови искания.

Защитата посочи, че обвинението не разполага с никакви доказателства, че самопризнанията са изтръгнати с мъчения, а съдът не  допусна независима медицинска експертиза за епидемията. Обвиняемите не  присъстваха в залата, журналистите също не бяха допуснати. Делото  премина при засилени мерки за сигурност, пред залата на съда отново протестираха роднини на заразените деца.


Заседанието на Върховния съд започна около 11,30 часа. Защитниците на българките Пламен Ялнъзов, Георги Гатев и Хари Хараламбиев са повторили всички тези, развити на предишни етапи по делото. В пледоариите си те са акцентирали върху липсата на доказателства, че сънародничките ни са заразили над 400 деца със СПИН.

Либийският адвокат на осъдените на смърт български медицински сестри Осман Бизанти поиска обвиняемите да бъдат оправдани или съдът да промени смъртните присъди в "лишаване от свобода поради небрежност", предаде Франс прес.  Бизанти призова съдът да разгледа възможността за плащане на кръвнина на семействата, съгласно либийския закон и ислямския закон. Съдията отхвърли искането на обвинението като доказателство за вината на палестинския лекар Ашраф да бъде използвано българското гражданство, което той получи, предаде Асошиейтед прес.


Адвокатът на Ашраф - Тухами Туми, поиска смъртната присъда да бъде отменена и изтъкна, че признанията на клиента му са били изтръгнати с изтезания.

Идрис Лага, говорител на Асоциацията на семействата на заразените либийски деца, очаква решение до две седмици на случая с осъдените медици и болните от СПИН деца, предаде Франс прес. 

Залогът на преговорите не се ограничава до финансови искания, посочва АФП. Европейският съюз иска от Либия по-добро сътрудничество в борбата с нелегалната имиграция, а Либия иска да бъде включена в евро-средиземноморското сътрудничество, в което тя е само наблюдател.

АФП цитира либийски източници, запознати със случая, според които Върховният съд ще потвърди смъртните присъди, произнесени на първа инстанция през 2004 г. и потвърдени в края на 2006 г. Успоредно със съдебния процес се водят преговори между семействата на жертвите, либийските власти и Европейския съюз по споразумение за обезщетяване.

Ако се постигне споразумение със семействата на заразените деца, Висшият съвет на съдебните инстанции - най-висшият орган на съдебната власт в Либия, може да замени смъртните присъди с лишаване от свобода. 

"Веднага след присъдата на Върховния съд започваме да работим по пакет от мерки с оглед на решение", което да позволи на българките да избягнат смъртното наказание, каза Сейф ал Ислам, председател на фондацията Кадафи и син на либийския лидер Муамар Кадафи. "Първата стъпка е компромис със семействата, за да се стигне до прошка и да не бъдат изпълнени смъртните присъди", добави той.

След това присъдите на лишаване от свобода могат да бъдат излежани в страната на осъдените, тъй като между Либия и България има споразумение за екстрадиция, каза либийски адвокат пред АФП.

Междувременно, българският главен прокурор Борис Велчев коментира, че делото срещу мъчителите на медицинските ни сестри в Либия няма да приключи дори и при положително развитие на заседанието по СПИН-делото.

Наближава краят на юридическата част на процеса, коментира д-р Здравко Георгиев след края на заседанието.

Той добави: „На 11 юли аз смятам, че делото ще приключи, а това също е важно - да приключат най-после тези безкрайни съдилища. Аз даже очаквах, че може и по-рано това да стане, но съдията така е решил. Смятам, че е крайно време да приключи тази съдебна процедура”.

Запитан дали евентуално споразумение в петък между семействата на заразените със СПИН либийски деца и Европейския съюз ще помогне за благоприятна присъда на българките, Георгиев каза: "Дай Боже, може би ще помогне. Винаги сме казвали, че както ние сме жертва, така са жертва и децата".

Георгиев уточни още, че сестрите не са били днес в съдебна зала на Върховния съд, защото съдът е сметнал, че не е необходимо да бъдат в зала, а не че те самите са отказали. Попитан дали близките на медиците ни ще пътуват от Брюксел за Либия, Здравко Георгиев каза, че няма такава информация и знае, че са в Брюксел.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.