Факти, Анализи, Коментари
   17 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Днес очакваме окончателното решение
20 Юни 2007
Ивайло Калфин: Страната ни има варианти за действие при различни ситуации

В Либия днес се проведе заседание по делото за причинената епидемия от СПИН в детската болница в Бенгази. Както е известно сънародничките ни Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка, и Снежана Димитрова, както и палестинският лекар Ашраф ал Хаджудж обжалват произнесените срещу тях смъртни присъди.

Петте българки и палестинецът бяха осъдени на смърт от Наказателния съд в Либия на 19 декември миналата година. Съдът има възможност да потвърди, измени или отмени присъдите. В случай, че съдебното решение на по-долната инстанция бъде потвърдено, то може да бъде обжалвано и пред Висшия съдебен съвет на Либия.

Вицепремиерът и външен министър Ивайло Калфин обяви, че страната ни има варианти за действие при различни ситуации. Той не изключи възможността днес смъртните присъди на сънародничките ни да бъдат потвърдени, но подчерта, че има вероятност това и да не стане. В зависимост от днешното решение на съда, външно министерство има готовност да предприеме стъпки, насочени към Висшия съдебен съвет, който по думите на министър Калфин е един “полуполитически орган”.

Процесът срещу медиците ни беше обсъден и на последната среща на външните министри от Европейския съюз в Люксембург. Според комисар Бенита Фереро-Валднер, има качествена промяна по случая в позицията на либийските власти, които в момента търсят активно сътрудничество с Европейския съюз.

Първите смъртни присъди срещу петте български сестри и палестинския лекар Ашраф ал Хаджудж бяха произнесени през май 2004 година. На 25 декември 2005 година те бяха отменени от Върховния съд, който върна делото за преразглеждане, но в края на миналата година Наказателният съд потвърди решението си за най-тежко наказание на подсъдимите.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.