Факти, Анализи, Коментари
   17 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Да спасим Светльо!
11 Юни 2007
Едно седемгодишно момче се бори със смъртта, има нужда от помощ!
Да помогнем на Светльо и неговите родители!
Да помогнем на Светльо и неговите родители!

Едно седемгодишно момче от Пловдив е повалено от тежка болест, която застрашава живота му, ако не се предприеме спешно лечение. Спасението е възможно, но цената е прекалено висока за неговите родители - средностатистическо младо семейство. Те се обръщат за помощ към добрите хора у нас и зад граница!

"Плача, но зная, че ще оздравея", казва момченцето, което страда от рядко срещана форма на левкемия. Става дума за остра лимфобластна левкемия с наличие на филаделфийска хромозома- форма 190. Това заболяване не се лекува у нас. Единственият му шанс е трансплантацията на костен мозък, която може да се извърши в Германия или Израел. Цената е 300 000 евро.

Страшната диагноза е поставена на детето само месец,  след като тръгва в първи клас. Дотогава е като всички останали - палаво, любознателно, обичащо повече игрите, отколкото уроците. Расте нормално, докато един ден по време на час усеща силни болки в краката. Дни по-късно болката се премества в дясната страна на ребрата. След това я чувства в рамената и таза. Постепенно, в началото на октомври м. г., се обездвижва напълно. Направени са му пълни прегледи. Докторите му поставят първоначална диагноза костен ревматизъм. По-късно обаче, когато идват генетическите изследвания, се оказва, че Светльо страда от рядко срещана форма на левкемия.Налага се първокласникът да постъпи в Детската онкохематология на Университетска болница “Свети Георги”. Подложен е на химиотерапия, която забавя развитието на болестта, но това е само временна мярка.

”Не мога да чета много. Сричам, но се оправям. Обичам да рисувам. Искам и колело да карам, но сега не ми дават. Дори не трябва да се срещам с други хора заради химиотерапиите. Боли ме, когато ме боцкат. Плача, но зная, че ще оздравея, и мълча,” разказва с насълзени очички детето. 

Светльо знае от какво боледува. Иска по-скоро да му бъде направена трансплантацията. Химиотерапиите, които му се правят, го убиват. Заради поредната терапия посреща Нова година в Интензивното отделение на клиниката. Поради голямата токсичност на медикаментите, които му се вливат, получава гърчове. После загубил за около седмица зрението си. Бил и неадекватен. За десетина дни се възстановил, но след следващата терапия получил пневмония. Преди дни, при последната вливка, вдигнал температура и усетил втрисане. “Когато ми направят трансплантацията, ще играя с другите деца и ще уча. Искам да се върна в моя клас. Като порасна голям, ще стана футболист. Това е мечтата ми. Освен това искам нашите да ми купят лаптоп и да карам колело”, споделя детето.

“Детето има шансове да оздравее, но за съжаление неговото заболяване спада към групата на по-рисковите. Именно затова събирането на средства за костно-мозъчна трансплантация дава по-големи шансове и по-голяма сигурност, разбира се, ако се намери съвместим донор, тъй като в семейството няма такъв, т. е. ние ще търсим чужд, фамилно несвързан донор за костен мозък за неговата трансплантация”, обяснява лекуващата му лекарка д-р Ангелина Стоянова.

В своята 20-годишна практика в борбата с левкемията досега тя е имала само един подобен случай. Но тогава момченцето умира бързо и докторите не могли да го спасят. Трансплантацията на Светлозар може да бъде направена единствено в Израел или Германия, където има центрове за донори. У нас поради липсата на такива не се извършват костно-мозъчни трансплантации, казва още д-р Стоянова. Тя е категорична, че след операциите децата оздравяват. Наблюдавала е вече няколко случая. Надява се това да стане и със Светльо.

Благотворителен концерт за  Светозар от Пловдив ще се проведе тази вечер от 19 часа в Градския дом на културата в Пловдив.  В концерта ще участват Формация Тоника, победителят от Стар Академи -Марин, Деси Слава, специален гост е магът АСТОР.

 За спасяване живота на Светозар може да помогнете също чрез SMS - за трите мобилни оператора номерът е 13 65.


Дарителски сметки на Светлозар Чолаков:

BGN BG92UBBS80021005296320

USD BG85UBBS80021107293110

EUR BG32UBBS80021418724010

BIC UBBS BGSF

Обединена Българска Банка (ОББ)  - за Светлозар Асенов Чолаков

Набрани средства до момента: 143 999.59  BGN      2 110, 55  USD        8 338, 66  EUR


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.