Факти, Анализи, Коментари
   17 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Плевенчанин създаде цяла армия
22 Май 2007
20 годишният студент по иконография Мариан Христов от години майстори войничета от времето на Наполеон
Колекцията на Мариан Христов е изложена в Регионалния исторически музей в Плевен
Колекцията на Мариан Христов е изложена в Регионалния исторически музей в Плевен

Наполеон І на Бородинските хълмове край Москва

Необичайно хоби има 20-годишен студент по иконография от плевенското село Рибен. Мариан Христов от десетина години изработва глинени фигурки на войници от Наполеоновите войни в началото на 19 век. Досега е измайсторил около 3 000 войничета, основно от императорската армия на Наполеон, но и от руската, австрийската и пруската войска. Тези дни той показа своята колекция на плевенчани в Регионалния исторически музей. Представянето и беше част от атракциите по време на Нощта на музеите.

Мариан бил толкова силно впечатлен като дете преди десетина години от панорамата "Плевенска епопея", че започнал да майстори отначало различни детайли - копия на платното и на предметния план на панорамата. По-късно се прехвърля на Наполеонова "вълна" под влиянието на телевизионен сериал.

Миниатюрните войничета са с размер няколко сантиметра, изработени са от сива глина, а униформите им са прецизно ушити от дрехи втора употреба. Мариан не се вдава твърде в детайлите, той преследва общата визия на построената армия, гледана от птичи поглед. Него го интересуват битките, затова сериозно изучава военните стратегии на Корсиканеца. Понякога с часове разиграва истински битки в двора на родната си къща. Амбицията му е догодина да превземе с глинената си армия фестивала на миниатюрните войници в Италия.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.