Факти, Анализи, Коментари
   17 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Показно убиха ключов свидетел по дело
25 Април 2007
Вчера убитата Йорданка Запрянова е трябвало да бъде разпитана пред съдия по делото срещу Евелин Банев - Брендо

Йорданка Запрянова /50 г./ беше открита мъртва в дома си от близки. Запрянова е майка на убития преди две години Константин Дишлиев и е свидетел по делото срещу Евелин Банев - известен с прякора Брендо. Като безпрецедентен случай определи убийството на Йорданка Запрянова софийският главен прокурор Николай Кокинов. По думите му, от много години не е имало показен разстрел на основен свидетел по важно дело, какъвто е случая със Запрянова. Тя е трябвало да даде показанията си пред съдия по делото срещу Евелин Банев.
 
Евелин Банев - Брендо е в ареста от няколко дни с обвинение за участие в организирана престъпна група, извършвала финансови операции и имотни сделки с пари, придобити по престъпен начин. Тоест обвинението е за пране на 20 милиона евро в България, Швейцария, Австрия и Германия. Сред обвиняемите е и Десислава Дишлиева, свързана с убития преди две години Константин Дишлиев.


Запрянова е разстреляна в дома си с шест куршума в главата. Разпитът и във вторник  е щял да бъде третият  и тя е трябвало да даде подробности около бизнеса на Банев. "Това е безпрецедентен случай и явно доказателство, че прокуратурата и полицията са стигнали до високите етажи на престъпността", коментира  Кокинов. Според него убитата не е получавала заплахи, но при последния й разпит в Националната следствена служба я е придружавал въоръжен частен охранител.

Убитата е имала две фирми със сина си, а отделно от това участва в още три с не големи дялове.

Анонимни полицейски източници сочат Брендо за организатор на прането на пари и печалбата от трафика на кокаин от Латинска Америка за Европа.

Десислава Дишлиева и покойният Константин са част от веригата чрез финансова къща "Прайвът Файненс Юнион”, която днес е “Алтърнатив файненс опортюнитис” /АФО/.

Разследващи смятат, че убийството на Дишлиев е предупреждение срещу Брендо заради провалена пратка от 819 кг. кокаин през 2005 година.

Освен обикновени изпълнители, българите имат и сериозна позиция в организирането на трафика на кокаин за Европа, каза за bTV в края на миналата година началникът на отдела за борба с наркотиците в ГДБОП.

Две години преди да бъде разстрелян Константин Дишлиев прави официална промоция на финансовата си структура в медиите. Тогава "Прайвът Файнънс Юнион", която сега е АФО, е създадена за финансиране на сделки с имоти. Самият Дишлиев заявява, че компанията предлага облекчени процедури за кредити, като не е необходимо доказване на личните доходи. Предполага се, че парите от кокаина са влизали в България през австрийска фирма, която се води собственик на българското дружество АФО с управител Десислава Дишлиева.


Брендо - бивш съдружник на убития преди година Иван Тодоров-Доктора, миналият петък сам се предаде на властите. Тогава Софийският градски съд му наложи мярка за неотклонение "задържане под стража" по обвинение за участие в престъпна група, извършвала финансови операции и сделки с имущество, за които се предполага, че са придобити по престъпен начин.


Разследването срещу групата е започнало след сигнал на финансовото разузнаване. Агенцията е засякла превод на 2 млн. лв. от България за чужбина и серия трансфери на по-дребни суми, всички свързани с Банев. По неофициална информация става въпрос за изпиране на печалби от наркотрафик чрез "инвестирането" им в луксозни имоти в София и по курортите. За Брендо се твърди, че върти бизнеса на братята Маргини, докато са в ареста. Според разследващи Банев контролира финансовите операции на Маргините и най-вече узаконяването на приходите им.

Преди да поеме делата на братята Маргини, Банев е бил съдружник с убития през 2006 г. Иван Тодоров-Доктора. Банев и Доктора са основатели на "Източни финанси" заедно с Петър Петров-Амигоса и братята Димитър и Дойчин Мирянови, които са подсъдими за пране на близо 100 млн. лв. Освен Банев преди месеци е арестувана и след това е освободена срещу гаранция и Десислава Дишлиева. Тя е сестра на съпругата му и вдовица на Константин Дишлиев - син на убитата във вторник.

Според агенция БГНЕС, която цитира източници от разследването, убийството на Дишлиев е било предупреждение срещу баджанака му Брендо за провалена пратка от 819 кг кокаин. Дрогата е била заловена на яхтата "Есприта" на пристанището в испанския град Кадис. При акцията са били задържани 12 души, сред които шестима българи. Другата версия, цитирана от "Медиапул", е, че Дишлиев поискал пари от Банев, за да покрие загубите от залавянето на "Есприта". Брендо обаче му отказал финансирането, без което убийството на Дишлиев става въпрос единствено на време.

Убитата Запрянова е била свидетел на едни от последните думи на сина си, преди той да бъде убит. Пред  майка си  той заявил: "Брендо ми каза, че вече съм труп!" Тогава майката повторила тези  думи  и пред висш полицай, писа "Медиапул".  Тя също така е била жива история на целия бизнес на Дишлиев. Според данните от фирмения регистър ДАКСИ Запрянова участва на различни етапи в почти всички фирми на сина си.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.