Факти, Анализи, Коментари
   17 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
На повече от половината от българите им се налага да работят и през уикенда
5 Април 2007
Проучване на Neogen показва, че сме далеч от времето, когато уикендът ще е "свещено " време за почивка

Онлайн проучване, проведено на сайта Neogen Jobs разкрива, че 56% от активно работещите българи допускат работната седмица да се превърне в работен уикенд.Последната анкета относно тенденциите сред работещите в страната, която бе проведена на сайта за работа Neogen Jobs в периода 25.03 - 03.04.2007, показва, че работната седмица не винаги е достатъчна и много от служителите и работодателите в България я удължават и през уикенда.
Интересен е фактът, че този тренд е напълно противоположен с европейската реалност, където масовите настроения са за намаляване на работната седмица и уикенда си остава "свещено" време за активна почивка.

Neogen Jobs попита своите потребители при стандартна работната седмица от 40 часа - "Колко често работите през уикенда?. Получиха се следните резултати:

56% - Моята работа изисква да работя през уикенда

20% - Всеки уикенд (без да го изисква вида работа)

16% - Веднъж месечно

8% - Никога! Моят уикенд е свещен.

Отговорите на анкетата разкриват, че едва 8% от активното трудоспособно население на България може да си позволи да работи само в рамките на седмицата и да се отдаде на почивка в почивните дни. Мнозинството от работещите 92% поне веднъж месечно работят и през уикенда.

Разпределението на гласовете в зависимост от пола показват, че за 65% от мъжете и 55% от жените работната седмица не е достатъчна и те прехвърлят задълженията си и през събота и неделя.

Интересно е разпределението на гласовете според сферата на дейност на респондентите: най-често през уикенда работят заетите в следните сфери: Търговия (15%), Производство (13%), IT сферата (20%), Телекомуникации/Интернет (18%), Туризъм/Транспорт (33%). На противоположния полюс са служителите, заети във финансовия,банковия и застрахователен сектор (30%), юридическите и консултантски услуги (24%) и образователните и културни организации (18%) - за тези служители уикенда си остава свещено време, в което работните задължения нямат място.

В регионален аспект гласовете са разпределени доста логично: София 64% са работещите през уикенда поне веднъж в месеца и съответно 36% , тези които никога не смесват работа и почивка през уикенда. В Пловдив това съотношение е респективно: 60% на 40% . А във Варна и Бургас разликата е още по-драстична 74% - 26 % за морската столица срещу 69% - 31% за Бургас - най-вероятно тези цифри се обясняват с многото заети в туристическия бранш в тези региони. Градовете, в които не-работещите през уикенда са мнозинство са: Ямбол - 66% срещу 34% (работещи) и Враца 51% срещу 49%.

Резултатите от тази онлайн анкета се базират на гласовете на потребителите на сайта Neogen Jobs за периода 23-ти Март - 3-ти Април. Общия брой на отговорилите е 345 потребители. Всеки гласувал потребител се брои за един глас в представителната извадка.


 


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.