Факти, Анализи, Коментари
   17 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Две момчета от Дом за сираци пребити пред очите на възпитателя
15 Март 2007
Посред нощ двама бивши възпитаника влизат в дома и се нахвърлят върху децата в леглата им
Сунай и Милен са в болница с тежки наранявания
Сунай и Милен са в болница с тежки наранявания

Две 17-годишни момчета от Дома за юноши в Ловеч са пребити от двама бивши възпитаници на Дома пред очите на дежурния възпитател в нощта срещу понеделник, съобщава Ловеч прес. Сунай Йолков Петров и Милен Иванов Мичев са приети в отделение "Уши, нос гърло" на местната болница с множество контузии, охлузвания и кръвонасядания в областта на главата и лицето. В момента на приема Сунай е с частична загуба на паметта и кръвоизлив в лявото око.

 "Състоянието им е стабилизирано, консултирани са с травматолог и невролог. Физически рани няма да останат, но психическите ще са трайни", заяви завеждащият отделението д-р Станимир Стоянов. Лекарят допълни, че след побой с изключителна агресивност само Бог е спасил Сунай от смъртта.

Побойниците Тодор Илиев /22 г./ и Пламен Маринов-Джуката /25 г./ влизат в Дома съвсем легално. В 2,30 часа през нощта те звънят на входната врата, обясняват на дежурния възпитател Филип Чаушев, че трябва спешно да говорят с Милен и Сунай и той ги пуска да си вършат работата, защото им имал доверие.Дори не му направило впечатление, че Тодор, когото отгледал от малък, е много пиян. Последвалото е като във филм на ужасите.
Момчетата разказват, че Тодор нахлул в спалното помещение и събудил Милен. Без обяснения започнал да сипе удари по сънения тийнейджър и го повалил на пода, оставяйки го да се дави в собствената си кръв. Изтръгнат от съня по същия брутален начин Сунай успял да да избяга на улицата. Екзекуторът му обаче го настигнал пред близката "Булбанк". След като го проснал на земята, за краката го завлякъл пред дома и отново млатил в изстъпление.

"Не помня какво е станало после - съвзех се чак в болницата", разказа деветокласникът от музикалната паралелка за народно пеене в училище "Панайот Пипков". Подробностите допълва другата жертва - Милен, който учи в Кожарския техникум. Той твърди, че в неделя отишли в кафе-аперитив "Деспред", където Тодор празнувал рожден ден. Той поискал да ги почерпи, а по-късно около 21 часа вече доста подпил им дал дебитната си карта и ги изпратил да изтеглят 40 лева. "Банкоматът на ОББ показа, че в картата има налични само 30 лева. Изтеглихме колкото е възможно и се върнахме в кафенето", обяснява Милен. Парите, картата и бележката от автомата предали на Тодор. Прибрали се в дома и легнали да спят.

Среднощната наказателна акция продължил Пламен. Той настоял момчетата да почистят кръвта от пода и да си изперат дрехите, но Сунай отказал. Пак яли пердах, докато Милен някак си успял да се измъкне и хукнал право в РПУ-то. Оттам извикали линейка за пострадалите момчета и заловили Пламен - Джуката. Той пък позвънил на Тодор да го викне в полицията. Според Милен, биячът дошъл преоблечен с чисти дрехи. Заявил, че разказаното от потърпевшите не е истина.

 Неговата версия била, че в неделя през деня те откраднали от дома му дебитната карта и изтеглили 80 лева. "Ако беше така, щях ли да му я върна - по-логично е да я изхвърля", казва пък Милен.

При посещението на наш екип в Дома за юноши, възпитателят Филип Чаушев не бе открит - той току-що си бе тръгнал. Не отговаряше на домашния си телефон вчера. Директорката Генадия Петрова обясни, че научила за инцидента в понеделник сутринта. Чаушев бил притеснен и признал, че е направил грешка, като е пуснал Тодор и Пламен. Опитал бил да ги спре, но не успял. Двете жертви на побоя също искаха да защитят учителя, като повтаряха, че е бил по-уплашен и от тях.

 Според Петрова, чака се устройственият правилник на бившите домове в края на март. Никой от служителите нямал длъжностно досие, тя пък е техен ръководител от 1 ноември м.г. Едва след изясняване на ситуацията щяла да вземе решение какво да предприеме спрямо Филип Чаушев и как да накаже бездействието му.

"Пламен дойде и ни каза, че заради нас са го уволнили от работа. Предложи ни по 50 лева, за да забравим за боя", сподели Милен от болничното легло. Джуката не попитал как са и дали ги боли. Двете момчета са израснали в различни домове - Сунай дошъл в Ловеч от дома в Угърчин, а Милен от ТВУ в с. Завет. Родителите им нехаели за съдбата на рожбите си.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Денис
19 Nov, 2010 | 11:24

A тези , които плюете и нищо не разбирате, отидохте ли до този дом?
Дарилили сте нещо?
Направили ли сте или стоите зад няко изкривено бюро и се изказвате неподготвени.
Аз сьм ходил в дома и т.н.
Ако ги намеря тия двамата побойници , такьв бой ги чака , не е си истина

диана
26 Nov, 2008 | 23:07

Тези неграмотници където са ги сложили там да възпитават не стават за нищо ще ги попитам нещо.Ако някой скочи на вашите деца по този начин, и ги пребива от бой така ли ще стоят. Аз казвам на такива само уволнение включително на директорката която се крие зад бюрото си .

ирена
13 Apr, 2007 | 09:12

тези деца са изстрадали от съдбата сега пък и побой отнесли да бъде уволнен възпитателя и най - строги мерки за насилниците

Tеодора
30 Mar, 2007 | 22:08

От различни случаи е доказано, че много от хората, които работят в тези домове не са достойни за тази работа. Те приемат дейността си само колкото да мине деня и да се приберат у дома. Не се сещат, че имат дълг да възпитават децата, както свои и да проявяват нужното разбирателство към тях, тъй като са израстнали без родители. Имат нужда от по-специално внимание.
Но, за съжаление повечето хора, които работят там са лишени от всякакви чувства към сирачетата и това е най-важният фактор, който им пречи да си вършат правилно работата.
Едно от решенията, което може би да помогне е да се извършват чести прегледи от психолози специалисти на децата.

diamant
16 Mar, 2007 | 05:55

prestuplenieto e otvratitelno!decata sa dobri,mojebi i umni. ima oshte vreme no ne mnogo vreme da budat spaseni...


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.