Факти, Анализи, Коментари
   17 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Пациенти се борят за живота на лекаря си
24 Февруари 2007
Д-р Алекси Деянов от граничното смолянско село Арда има нужда от спешна трансплантация на бъбреци

Малко над 500 души, все възрастни хора, живеят в граничното смолянско селце Арда. Напоследък всички те са обединени от грижата за своя лекар - д-р Алекси Деянов. Тежко заболяване поразява внезапно 44 годишния лекар, който въпреки страданията продължава да  лекува хората от селото- единственото му спасение е бъбречна трансплантация. Три пъти седмично д-р Деянов е на хемодиализа,вече осем месеца,  но продължава да се отзовава на повиквания, дори в малките часове на нощта. Обикаля и отдалечените махали, до някои от които не може да се стигне и с автомобил.

Хората от село Арда отделят от скромните си пенсии средства за лечението на своя лекар- вече са успели да съберат 1600 лв. Месечният доход на селския лекар се движи около 300- 350 лева . Той самият предпочита трансплантацията да се извърши в България, но в листата на чакащите са 800 души, а органи у нас още трудно се намират. Цената на подобна операция в чужбина е най-малко 22 000 долара. Колкото по-бързо се извърши тя, толкова по-голям шанс има всеотдайният медик да възстанови здравето си. Пациентите му продължават да събират дарения за него.

Лекарите от Смолян също набират средства за операция на своя колега и се обръщат с молба към съгражданите си да проявят съпричастност към съдбата на д-р Алекси Деянов – единственият общопрактикуващ лекар в с. Арда. Той страда от хроничен гломерулонефрит, поддържан чрез хрониодиализа и се нуждае от бъбречна трансплантация.

“Необходимите финансови средства за операцията са непосилни за колегата. Призоваваме Ви да се включите в инициативата на УС на РЛК - Смолян за набиране на средства за животоспасяваща трансплантация на д-р Алекси Деянов”, се казва в открито писмо на лекарската колегия. Средствата се набират по сметка на Районната лекарска колегия в Токуда банк, клон Смолян. Информация за сметката може да се получи на телефони 0301/6 27 29, 6 27 30.

Село Арда се намира на 30 км на юг от Смолян след селата Чокманово,Смилян,Кошница,Могилица. В махала на 2 км от него е родена народната певица Валя Балканска.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.