Факти, Анализи, Коментари
   17 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
„България в архивите на National Geographic” за трети март
26 Февруари 2007
National Geographic отбелязва 129 години от Освобождението на България с 129 страници архивни репортажи за страната.

Уникално издание, посветено на българските съкровища, народопсихология и култура ще се появи на пазара дни преди националния празник Трети март. Специалната книжка е дело на  National Geographic България и NESCAFE Gold. На 129 страници е представена България през погледа на сътрудници на американското списание, посетили страната в периода 1903 г. -1980 г.

Брой след брой, National Geographic България отпечата откъси от поредица текстове и снимки, носещи привкуса на трогателна и патриотична носталгия по отминали епохи. В настоящото издание „България в архивите на National Geographic”, изработено специално за NESCAFE Gold, са представени пълните текстове и всички снимки на същите статии в хронологичен ред. Корицата на този уникален брой е оформена в стила на автентичните корици на изданието от началото на миналия век, когато в National Geographic се е появил първият разказ за България.

Дванайсетте материала, представящи  България през погледа на чужденеца в различни етапи от нейното развитие, са:  „Великият турчин и неговите изгубени провинции” от Уилям Е. Къртис /февруари 1903 г./,  „Търново – градът на висящите градини” от Феликс Дж. Кох /октомври 1907 г./, „България – страна на селяните” от Гилбърт Х. Гроувнър /октомври 1908 г./, „Възходът на България” от Джеймс Д. Баучер /октомври 1912 г./, „Променящата се карта на Балканите” от Фредерик Мур /февруари 1913 г./, „България и нейните жени” от Хестър Доналдсън Дженкинс /април 1915 г./, „Балканският водовъртеж” от Джордж Хигинс Моузес /февруари 1921 г./, „България – земя без ферми” от Мейнард Оуен Уилямс /август 1932 г./, „С кану по Дунава” от Уилям Слейд Бакър /юли 1965 г./ , „Дунав – река на много народи с много имена” от Майк Едуардс /октомври 1977 г./, „Българите” от Бойд Гибънс /юли 1980 г./ и „Златните съкровища на древна България” от Колин Ренфрю /юли 1980 г./.

Езикът, религията, образованието, фолклорът и битът са малка част от засегнатите в специалното издание теми.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.