Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Учени разгадаха мозъците на психопатите
15 Март 2010
Според изследването допамина играе ключова роля при някои форми на патологично насилствено поведение

Мозъците на психопатите може да са програмирани да търсят удоволствието, дори когато последствията заплашват техния живот или този на други, показва проучване, цитирано от Агенция Франс Пресс. Според изследването естественият химикал допамин играе ключова роля при някои форми на патологично насилствено поведение и пристрастяването към наркотици.

Предишните изследвания се фокусираха върху това, което липсва при психопатите – страх, способност за съчувствие и поддържане на нормални взаимоотношения. Сега екипът на Джошуа Бъкхолц (Joshua Buckholtz) от университета Вандербилт в Нашвил (Vanderbilt University in Nashville) е проучил това, което е в повече, а именно импулсивността и привличането към поемане на рискове и търсене на положителни стимули.

Новите данни, които са публикувани в Nature Neuroscience, показват, че психопатите "са привлечени толкова силно към наградата – моркова – че това надхвърля чувството за риск или загрижеността за тоягата". Ключът може да е в допамина, невтротрансмитер, който засяга способността за учене и поведението, особено свързаното с мотивацията, наградите и наказанията. Той се влияе от наркотиците, алкохола и никотина. Други патологични състояния, свързани с допаминовата дисфункция включват аутизма, шизофренията и патологичната липсата на способност за съсредоточаване.

"Псхихопатите често се смятат за хладнокръвни престъпници, които вземат това, което искат, без да мислят за последствията", казва Бъкхолц. "Ние открихме, че хипер-реактивната допаминова система може да е основата за някои от най-проблематичните състояния, свързани с психопатията, като насилствени престъпления, рецидивизъм и злоупотреба с наркотици".

Поради засиления отговор на допамин, "щом веднъж се фокусират върху шанса да получат награда, психопатите са неспособни да отклонят вниманието си, докато не получат това, което искат", казва Бъкхолц.

Изследванията са извършени чрез сканиране на мозъците на доброволци, класирани според психологическите си профили.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.