Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Мексико измести САЩ от първото място като най-затлъстяла нация в света
Николай Атанасов - 26 Януари 2010
70% от възрастните и децата на 5-11 години са със свръхтегло или затлъстяване, жалва се президентът Фелипе Калдерон

Мексико ще се бори с този имидж...

Мексико измести САЩ от първото място в света по брой на жителите, страдащи от наднормено тегло и затлъстяване. Във връзка с това мексиканското правителство е започнало съвместно с редица местни компании кампания за борба с прекомерното тегло на населението, обяви на извънредна пресконференция самият президент Фелипе Калдерон. 

“Проблемите с наднорменото тегло в страната ни са много сериозни”, посочи държавният глава, уточнявайки че по официални данни 70% от възрастното население на Мексико страда от наднормено тегло и затлъстяване, като същият показател се отчита и при децата на възраст от 5 до 11 години.

Според изследванията на здравните власти, през последните 30 години броят на мексиканците с наднормено тегло се е утроил, предава ИТАР-ТАСС.

На пресконференцията Калдерон представи специалното Национално споразумение с бизнеса за стратегията за справяне със свръхтеглото на нацията. Държавният глава посочи, че прекомерното натрупване на мазнини “удвоява и дори утроява” риска от възникването на различни хронични заболявания. Според здравните данни, само в периода от 2000 до 2008 г., случаите на заболявания, предизвикани от наднорменото тегло, в Мексико са скочили с над 60%.

“Ако проблемът не бъде разрешен в скоро време, скоро ще бъде практически невъзможно да осигурим необходимото медицинско обслужване на всички граждани, страдащи от сърдечно-съдови заболявания”, посочи мексиканският президент.

Той обясни, че пълнотата на мексиканците е свързана с наложилите се традиции на нездравословно хранене, в т. ч. и западният фастфуд, недостатъчната физическа активност и прекомерната употреба на газирани напитки и алкохол.

Споразумението, подписано между мексиканските власти и фирмите произвеждащи храни и напитки, предвижда серия от мерки за “взривното увеличаване на теглото” на населението.

Междувременно, на жителите на страната бе препоръчано ежедневно да правят поне 30 минути физически упражнения, на увеличат количеството на плодовете и зеленчуците в менюто си, за сметка на висококалорийните продукти и да следят редовно за теглото си.  


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.