Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
14 февруари: Наздраве за любовта!
14 Февруари 2024
Днес празнуваме свети Валентин и Трифон Зарезан, любовта и виното, подарете целувка!
Днес е 14 февруари - Денят на Свети Валентин, ден на влюбените. Този ден се е празнувал още през езически времена. Според римския обичай Луперкалия, славещ бога на плодородието Таунус (Пан), по време на пищна церемония мъжете изваждали от кутия имената на девойката, грабнала сърцето им. 

 По време на Луперкалия действал божественият Купидон, известен още като Ерос и Амур, той си правел майтапи с хората, като ги стрелял с любовни стрелички. Уцелел ли, човекът мигом се влюбвал. Известни са три истории за свети Валентин. Най-разпространената история е, че в доброто старо време император Клавдий събирал доброволци за армията си, но никой от мъжете не искал да се бие и да умре, оставяйки любимата и семейството си сами и явилите се били малцина. Тогава на Клавдий му хрумнала идеята, че ако забрани брака, доброволците ще станат повече. И тъкмо това направил. 

Някъде в древната римска държава живял свещеникът Валентин, който напук на императора венчавал влюбени двойки. Изпълнявайки мисията си, той бил заловен и екзекутиран на 14.02.269 г. за подстрекателство. Самата екзекуция била по-скоро тържество, тъй като хората го изпратили с цветя и сладки. 

Стотина години по-късно хората все още се сещали за това, на което ги учел Валентин, и го провъзгласили за светец и покровител на влюбените. Има версия, и че Свети Валентин е бил древен лечител. Младежът имал чудодейни способности на изцерител и именно заради тях и заради вярата си бил хвърлен в тъмница. В затвора младият Валентин излекувал сляпата дъщеря на надзирателя. Момичето прогледало и го целунало. Двамата изживели бурна, но кратка любов, тъй като Валентин бил осъден на смърт. 

Преди да го хвърлят на лъвовете, той изпратил бележка на любимата си, написана върху парче от дрехата му с формата на сърце и подпис: "Твой Валентин". Тогава възникнала и традицията да се подаряват картички - валентинки. 

Как се е чествал празникът в древността - през XVII в. момичетата варели яйца и ги слагали под възглавницата си в нощта на 13-ти срещу 14-ти февруари. Те вярвали, че по този начин ще им се присъни любимия човек. 

На този ден могат да бъдат подарени бели или червени рози, като първите са символ на искрената любов, а вторите на страстната обич. Подаряват се и сладкиши, които са символ на ласките. Пиленцата от шоколад, които се подаряват на св. Валентин имат по-дълбок подтекст. Поверието, че всяко хвъркато си избира партньор в деня на Св. Валентин е продиктувано от английския поет Джефри Чосър през XVI в. Истината е, че само яребицата, косът и дроздът се чифтосват през февруари. 

Днес се чества също Денят на лозаря - Трифон Зарезан, посветен на труда и любовта на българите към лозата, гроздето и виното. За първи път се отбелязва официално през 1962 г. в деня на Свети мъченик Трифон и е обявен за професионален празник на лозаря. С въвеждането у нас през 1968 г. на Григорианския календар църковният празник се чества на 1 февруари, а Денят на лозаря - на 14 февруари.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.