Факти, Анализи, Коментари
   6 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Учените създават насекоми киборги
29 Ноември 2011
Те могат да бъдат изпратени на разузнаване в опасни зони, преди да отидат там хора

Учени от университета на Мичиган работят върху създаването на насекоми-киборги, които могат да бъдат изпратени на разузнаване в опасни зони, преди да отидат там хора. Изследователите вече са намерили начин да получават енергията, необходима за захранване на камерата, микрофона и датчици закрепени на насекомите.

По-голямата част от енергията ще се осигурява от миниатюрен пиезоелектрически генератор, произвеждащ ток при движение на крилата на насекомите. Използването на пиезоелектричен генератор елиминира необходимостта от използването на слънчеви клетки, които зависят от слънчевата светлина.

Два фиксирани в основата на крилете пиезогенератара с тегло по-малко от 0,2 грама осигуряват мощност до 45 микровата. Усилията на специалистите по-рано да получат енергия от пиезоелектрични устройства не бяха успешни, защото предишния генератор с тегло 1,28 грама бе твърде тежък за експерименталните насекоми.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.