Факти, Анализи, Коментари
   27 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Австралийски изобретател предложи да се изграждат въздушни електростанции
20 Март 2007
Група от 600 въздушни генератора може да произвежда мощност, превишаваща 3 пъти мощността на най-голямата АЕЦ в САЩ.
Може би така ще изглежда въздушната електростанция(снимка Sky WindPower).
Може би така ще изглежда въздушната електростанция(снимка Sky WindPower).
Изследователят от Университета в Западен Сидни (University of Western Sydney) професор Браян Робъртс (Bryan Roberts) предлага да се построи вятърна електростанция на височина 4500 метра от повърхността на Земята. В своя проект Робъртс предлага в топосферата да се разположи специална конструкция с няколко перки, които са съединени с генератор на електроенергия.

Понеже на височина няколко километра в определени точки на земното кълбо ветровете са много силни и постоянни, тази конструкция може да се носи във въздуха за сметка на подемната сила и едновремено да произвежда електричество. За подаване на електроенергия към земната повърхност е планирано да се използва кабел, който ще играе и роля на “котва”, която да задържа платформата.

Според изчисленията на Робъртс, група от 600 въздушни генератора може да произвежда мощност, превишаваща три пъти мощността на най-голямата атомна електроцентрала в САЩ. Австралийският изобретател вече е провел изпитания на неголеми модели на въздушните генератори и сега с помощта на новосъздадената компанията Sky WindPower изгражда работещ прототип.

Федералната администрация по авиация на САЩ е издала разрешение за провеждане на изпитанията, но за момента няма достатъчно финансови средства за завършване на проекта. Според предварителните оценки, за практическата му реализация ще са нужни над три милиона долара. Проблем създава също и изборът на място, където да бъде разположен вятърният генератор. Въздушната електростанция трябва да се намира встрани от авиотрасетата и едновремено с това в зона на активни ветрове.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.