Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Литературен конкурс “Български роман на годината”
8 Ноември 2004

Фондация “ВИК” си поставя за цел конкурсът “Български роман на годината” да се превърне в традиция, да провокира интереса и четенето на български романи и да се наложи като критерий за добра литература.


“Ох, лю/бо/в” на Иван Голев и “Екзекуторът” на Стефан Кисьов са сред шестте романа, които ще се състезават във финалния кръг.
     Началото на конкурса “Български роман на годината” бе поставено в началото на 2004 г. по инициатива на Фондация “ВИК”. В конкурса участват всички български романи, издадени през 2003 г. Победителят получава награда от 10 000 лв. и превод на романа на английски език.

     Шейсет и шест са заглавията, включени в първото издание на “Български роман на годината”. Те се оценяват от четиричленно жури в състав: академик Антон Дончев, професор Светлозар Игов, Йордан Ефтимов и Симона Мирчева.

     На 23 септември тази година журито обяви шестте романа, които ще се състезават във финалния кръг за голямата награда. Това са: “Феродо” на Димитър Шумналиев, “Ох, лю/бо/в” на Иван Голев, “Елада Пиньо и времето” – Керана Ангелова, “Поражението” – Константин Илиев, “Екзекуторът” – Стефан Кисьов и “Аутопия: другият път към ада” – Христо Карастоянов.

     Победителят в конкурса ще бъде обявен на официална церемония в средата на месец ноември.

     “Български роман на годината” е единственият литературен конкурс в България, в който читателите участват пряко. Петият член на журито е читателският вот. Шестте романа, събрали най-много читателски гласове в конкурса, са: “Девети” на Анчо Калоянчев, “Дневникът на един наивник” – Борис Младенов, “Разруха” – Владимир Зарев, “Махалото” – Димитър Гонов, “Елада Пиньо и времето” – Керана Ангелова и “Червената ривиера” - Николай Жеков.

     Романът с най-много читателски гласове получава награда от 1000 лв. Голямата читателска награда е уикенд във Фракфурт. Десет от читателите ще получат романа с автограф от неговия автор.

     Фондация “ВИК” си поставя за цел конкурсът “Български роман на годината” да се превърне в традиция, да провокира интереса и четенето на български романи и да се наложи като критерий за добра литература.

     По инициатива на англичанина Едуард Вик в началото на 2004 г. бе учреден конкурсът “Български роман на годината”. Едуард Вик е основател на EVS, която е най-голямата международна преводаческа компания в България и е сред първите десет в Европа. Тя разполага с офиси в Берлин, Мюнхен, Офенбах, Нотингам, София, Одеса и партньори в 12 европейски държави. Компанията извършва преводи на 44 езика.

     Конкурсът “Български роман на годината” се осъществява с медийното партньорство на вестник “Дневен Труд” и сдружение “Словото”.

     Материалът е предоставен от Агенция ПРИМА!


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.