Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Почина легендарния Пако Рабан
3 Февруари 2023
Модният дизайнер се оттегли от света на висшата мода през 1999 година
На 88-годишна възраст почина известният моден дизайнер Пако Рабан. Кончината му бе потвърдена от испанската група "Пуч", която ръководи бранда му след неговото оттегляне от света на модата.

Роденият в страната на баските Франсиско Рабанеда и Куерво, както е рожденото му име, е бил на пет години, когато баща му, полковник от републиканските сили, е застрелян и заедно с майка си успява да избяга във Франция.

Тя работи като шивачка в Баленсиага, откъдето идва и любовта му към модата.

Завършва архитектура, но в края на следването си има повече скици на дрехи, отколкото на сгради. Когато започва работа в началото на 60-те години на миналия век използва името Франк Рабан, а след това избира Пако Рабан.

Сменя ножиците и иглите за клещи и жици и постига световен успех. Алуминиева мрежа, пресовани пластмаси, кован метал, плетена кожа, това са само част от използваните от него материи в модните колекции.

Той пръв дръзва да наеме чернокож модел през 1964 година, който закрива ревюто в булчинска рокля.

Пако Рабан се оттегли от света на висшата мода през 1999 година като преди това казва, че е видял три път Бог, а в книгата си "Краят на времената" предрича, че ще има Трета световна война по религиозни причини, срещу арабите.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.