Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
ЦИК: Кампания за референдума във Facebook не е забранена
12 Декември 2012

Информационно-разяснителната кампания за насрочения на 27 януари 2013 г. национален референдум се организира от инициаторите за неговото провеждане, реши Централната избирателна комисия (ЦИК).

Информационно-разяснителната кампания се открива на 27 декември 2012 г. – 30 дни преди датата на референдум, и приключва в 24.00 часа на 25 януари 2013 г. Кампанията се води на български език. Регистрираните инициативни комитети и 76-те народни представители имат свобода на изразяване и агитация в устна и писмена форма на събрания, както и чрез доставчиците на медийни услуги. За целите на провежданата информационно-разяснителна кампания те имат право на еднакъв достъп до източниците на информация, която им е необходима.

При провеждането на кампанията те могат да бъдат подпомагани и от други гласоподаватели, нечленове на инициативните комитети, които да участват в организираните прояви и в различните форми на агитация. На всеки агитационен материал задължително се отбелязва от чие име се издава. Всеки агитационен материал съдържа информация, че купуването и продаването на гласове е престъпление, като информацията заема не по-малко от 10 на сто от лицевата площ на агитационния материал и е разположена в обособено поле. В аудио- и аудио-визуалните материали тази информация се съдържа като недвусмислено и разбираемо послание, пише в решението на ЦИК.

Забранява се унищожаването и заличаването на агитационни материали, поставени по определения ред, до края на деня на референдум; публикуването и излъчването на анонимни материали; използването на държавния и общинския транспорт за агитация; агитация на 26 януари - 24 часа преди деня на референдум, и на 27 януари - в деня на референдума. В деня на референдума премахването и изземването на такива материали може да става и по решение на секционните избирателни комисии.

В решението си ЦИК посочва, че не са медийни услуги социалните мрежи. Което означава, че най-популярните мрежи Facebook, Twitter и личните блогове отново могат да изиграят голяма роля за решаването на крайния резултат от гласуването.

С решение на Централната избирателна комисия от 10 декември заличи регистрацията на "Зелените" за агитация срещу строежа на АЕЦ "Белене". Причината е, че от партията не са представили нужните над 7000 подписа за регистрацията. Първоначално "Зелените" са представили 7315 подписа, но след проверка на ГРАО действителните се оказали 6252. Така "Зелените" стават втората формация след ВМРО, на която се отказва агитация по време на референдума. /БГНЕС


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.