Факти, Анализи, Коментари
   27 Април 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Връчиха наградите на 74-ия Световен фестивал на алтернативното кино в Русе
2 Септември 2012
При раздаването на наградите стана ясно, че най-много златни медали са спечелили представителите на Хърватия и Естония

Над 70 награди бяха раздадени на церемонията по закриването на 74-ия Световен фестивал на алтернативното кино, който се проведе през изминалата седмица в Русе, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Преди връчването на отличията участници и организатори бяха поздравени от кмета на Русе Пламен Стоилов. "Щастлив съм, че всички наши гости се убедиха, че Русе е един страхотен град, а русенци са едни от най-гостоприемните домакини в Европа. Надявам се, че след тези седем дни, които изкарахте в Русе, никой от вас не се съмнява защо Русе има кандидатура за град Европейска столица на културата 2019", каза кметът. Той връчи почетен плакет на Община Русе и грамота на директора на филмотеката на световната организация за алтернативно кино УНИКА Ханс Шобер.

При раздаването на наградите стана ясно, че най-много златни медали са спечелили представителите на Хърватия и Естония. Филмовата програма на хърватите бе определена като най-интересната на фестивала от страна на международното жури. Отличието за най-добър филм бе присъдено на Ивица Мушан за "Вечерята", а наградата за най-голяма млада надежда бе за Маер Бен Хлифа от Тунис за филма "Топката".

Наградите бяха връчвани в две категории – основната, където бяха раздадени 57 отличия, и за филмова школа, където имаше 17 приза. В тази категория бяха присъдени и две награди за български автори – Кирил Иванов с "Приказка за стълбата" и Свилен Димитров с "Въздушният ас". Бяха връчени и специални грамоти за участие в 74-ото издание на фестивала, придружени със сувенир от България - глинени гърнета. /БГНЕС


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.