Факти, Анализи, Коментари
   9 Май 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
"Алфа Рисърч": Подкрепата към ГЕРБ ерозира
14 Юни 2012
От министрите за последните три месеца най-голям ръст отбелязва Лиляна Павлова

Управляващите запазват одобрението за дейността на оглавяваните от тях институции на нивото отпреди три месеца, но електоралната подкрепа за ГЕРБ продължава плавно да ерозира. Това сочат резултатите от национално представително проучване на "Алфа рисърч", направено между 31 май и 7 юни сред 1 025 души.

Положителните оценки за президента Росен Плевнелиев остават над два пъти по-високи от негативните - 39 процента към 15 на сто. Определено мнение за дейността му не могат да изразят 46 процента. Силна поляризация се наблюдава при общественото мнение за първите 100 дни от работата на държавния глава. 35 процента от анкетираните смятат, че президентът работи по важни задачи, но други 37 на сто не виждат съществен фокус във работата му. Макар с положителен баланс, в оценките през последните три месеца държавният глава губи 4 на сто доверие. За същия период положителните оценки за дейността на правителството остават 22 процента, а негативните дори леко намаляват - от 36 на сто до 33 процента. Според социолозите не може обаче да се говори за тенденция на подем в отношението към кабинета, тъй като 45 процента от анкетираните се въздържат от оценка за работата му. Парламентът продължава да страда от дефицит на доверие - одобрението за дейността му е 9 на сто, а за председателя Цецка Цачева - 14 процента, коментират от "Алфа рисърч".

Министрите, които имат стабилизиращ ефект за отношението към правителството, остават същите - Мирослав Найденов, Николай Младенов, Цветан Цветанов който бележи известен ръст в подкрепата си, както и Вежди Рашидов. Най-голям ръст за последните три месеца отбелязва Лиляна Павлова. На обратният полюс са Тотю Младенов, Симеон Дянков и Нона Караджова. Новият министър Десислава Атанасова наследява критичното отношение към състоянието на този проблемен сектор. Подобна е ситуацията и с другия нов министър - Делян Добрев.

Оценката за министър-председателя Бойко Борисов продължава да е положителна - 36 процента и 33 на сто отрицателни оценки. Доверието към него обаче все по-малко играе стабилизираща роля за електоралната подкрепа към управляващите, отчитат социолозите. Потенциалният вот за ГЕРБ в началото на юни е 22.3 процента - толкова, колкото оценяват положително и работата на кабинета.

БСП добавя процент подкрепа и достига 18 на сто. 5.5 процента заявяват готовност да гласуват за "България на гражданите". Сред тях са предимно бивши симпатизанти на НДСВ, ГЕРБ, Синята коалиция. Положителното отношение към Меглена Кунева е значително по-високо - 27 на сто.

Според данните засега ефектът от разделянето на СДС и ДСБ е по-скоро негативен за бившите коалиционни партньори. СДС се ползва с малко по-висока електорална подкрепа - 2.1 на сто, а ДСБ - с 1.7 процента.

Потенциалът на ДПС се запазва в около 5 процента. Подкрепата за "Атака" - 1.5 на сто, и за лидера й Волен Сидеров - 4 процента продължават да ерозират.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.