Факти, Анализи, Коментари
   5 Май 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Дует Ритон се срамували да пеят първата си песен на Тончо Русев
19 Май 2012
Причината за това било стихотворението на Найден Вълчев - и най-вече стиха „Има долу в бъчвите толкова горчив пелин, как да спреш пожара на страстта“
Дует Ритон с Тончо Русев, Филип Киркоров и Драго Драганов при последното си гостуване в Москва през април 2012
Дует Ритон с Тончо Русев, Филип Киркоров и Драго Драганов при последното си гостуване в Москва през април 2012

Катя и Здравко от Дует Ритон ще са част от звездите в празничния гала концерт, посветен на 80-годишния юбилей на патриарха на българската музика Тончо Русев. Рециталът ще се състои на 22 май 2012 в зала 1 на НДК и в него музикантите ще изпълнят първите си песни, написани от големия композитор – „Някога, но не сега“ и „Прегърни ме“. За първата от тях, записана точно преди 30 години през 1981 г., двамата за първи път разкриват, че са се срамували да я изпълняват и дори не са искали да я запишат. Затова се наложило самият Тончо Русев, от когото чакали цяла петилетка да им напише песен, да ги убеждава. А причината за това било стихотворението на Найден Вълчев, по която е направена песента, и най-вече стиха „Има долу в бъчвите толкова горчив пелин, как да спреш пожара на страстта“. „Миришеше ни на кръчма от този стих, а ние не искахме да пеем пенсионерски песни, затова първоначално я отказахме, но точно Тончо ни убеди, че това е страхотна поезия. И се оказа прав. По писма на зрителите 4 седмици песента стоеше на първо място в класацията на радиото. Въпреки това се срамувахме да я пеем на концерти, нищо че я бяхме подготвили още от самото начало с нашия оркестър „Тонус“. А хората си питаха за нея – децата си я наричаха „песента за кокичетата“, а мъжете – „песента за бъчвите“. И на един концерт вече бяхме решили, че ще я изпеем като последен бис, когато си мислехме, че хората вече са се уморили, чули са достатъчно песни. Обаче такъв фурор настана на „Някога, но не сега“, че втория ни концерт на същото място, която трябваше да се състои след час, се отложи заради аплодисментите на публиката“, разказват Катя и Здравко.

Още като студенти в първи за втори курс, младите певци намерили връзки да ги чуе утвърдения вече композитор Тончо Русев. Отишли в дома му и му представили репертоара си на английски. Доайенът толкова много ги харесал и им казал, че всяка тяхна стъпка трябва да минава през него. Но преди това им заръчал да работят една година в чужбина, за да натрупат материална база – хубави собствени микрофони, тоалети и задължително автомобил. Дует Ритон работили в най-големите театрални вариетата в Полша и се върнали заможни. Отишли отново при Тончо Русев да му поръчат песен. „Вие луди ли сте, нали чорбаджийката ще ме убие, ако ви дам песен. А пък ако е хубава – съвсем“, заявил Маестрото, визирайки примата на българската естрада Лили Иванова, с която е в тясно творческо сътрудничество цели две десетилетия до 1981 г. Първата си малка плоча Катя и Здравко записват с две преводни песни. Само седмица след като излиза, издателите от „Балкантон“ им поръчват голяма плоча, тъй като малката върви като топъл хляб. Много скоро дебютният им албум „Прегърни ме“ вече е факт и първият му тираж е от 89 000 бройки. Търсенето е толкова голямо, че след това плочата се преиздава още 6 пъти по 80 000 броя.

Една от любимите песни на Дует Ритон по музика на Тончо Русев е „Вечно се разделяме с нещо“, която съвсем наскоро Филип Киркоров записа в дует с Ани Лорак. С нея Катя и Здравко имат забавна случка. „Освен че бяхме на живо с нашия оркестър „Аеробик“, винаги разработвахме песните си театрално. Актьорът Иван Попов – Маймуната беше част от нашето шоу. На тази песен цялата сцена е в синьо, сякаш е море, и той излиза по бански до коляното, с плавници, шнорхел и очи. Носи на ръце една от вокалистките ни, сякаш я изважда от морето и тя изкарва вода през устата все едно плува. Имахме концерт в Бургас и Тончо Русев ни се обажда, че си е в родния град и ще дойде вечерта. Ние се зачудехме как ще приеме той този забавен контрапункт на неговата иначе сериозна песен и дали няма да се обиди. След края на концерта той дойде засмян: „Браво, щях да падна от тоя номер“, споделят Катя и Здравко.

Още много забавни случки с Тончо Русев пази в спомените си Дует Ритон. Едни от най-колоритните са се случили през 1990 г. в Москва и Санкт Петербург по време на турнето „Творческие вечера“, посветено на големия ни композитор и с участието на няколко известни наши изпълнители. Един от концертите съвпаднал с рождения ден на Маестрото и по този повод от местния завод Киров му подарили огромен магнетофон с тонколони. На финала на концерта му го връчват на сцената, а след това зад кулисите една от певиците попитала „Ами сега как ще си го разделим“, след което сама открила решението – „Един месец ще е при мен, един при Тончо, един при Ритон и т.н.“, след което музикалната компания избухнала от смях как така ще дели чужд подарък. Със същата певица е свързана още една любопитна история от това турне. Тя заплашила Тончо Русев, че ще се хвърли от 10-я етаж, ако не закрива концерта. А финалната част от рециталите била поверена именно на Дует Ритон. Притеснен, композиторът споделил заплахите на колежката с Катя и Здравко. Те, разбира се, му влезли в положението, но след техните изпълнения публиката опразнила салона и въпросната певица пяла пред почти празна зала. Затова сама пожелала повече да не закрива тя концертите от това турне.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.