Факти, Анализи, Коментари
   6 Май 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
"Златен век" за оперната ни прима Красимира Стоянова
20 Април 2012
Българското сопрано ще получи най-престижната награда на официална церемония днес в Министерството на културата

Министърът на културата Вежди Рашидов ще награди с отличието "Златен век" оперната ни прима Красимира Стоянова. Официалната церемония, на която българското сопрано ще получи най-престижната награда на Министерството на културата, ще се състои днес.

Най-високото отличие на Министерството на културата се присъжда на Красимира Стоянова за изключителните й постижения в областта на оперното изкуство.

Красимира Стоянова е българска оперна певица, сопрано. Учила е пеене и цигулка в музикалното училище в Русе и в Пловдивската консерватория. Започва кариерата си като цигуларка, а през 1995 година дебютира като певица в Националната опера в София.

През 1998 година е забелязана от директора на Виенската опера Йоан Холендер, който я кани да стане солистка на Виенската Щатсопера. Това отваря вратите за световна слава и позволява участието на Красимира Стоянова на сцени като Карнеги Хол, Метрополитен опера, Вашингтонската национална опера, Ковънт Гардън, Залцбургската опера, Лондонската кралска опера, Националната опера в Хелзинки, Националната опера в Берлин, Театро Колон в Буенос Айрес и други.

През 2007 година Красимира Стоянова е обявена за "Музикант на годината" от предаването "Алегро виваче" на БНР. През 2009 година на официална церемония във Виенската Щатсопера оперната прима Красимира Стоянова бе удостоена с титлата "камерзингерин" - най-високото отличие, което се присъжда в Австрия на оперни певци. /БГНЕС


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.