Факти, Анализи, Коментари
   7 Май 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
32 трудови борси в страната станаха по-модерни
6 Април 2012
Изразходваните за целта средства възлизат на близо 1 830 000 лв

бюра по труда в страната са модернизирани по проекта „Устойчиво и интегрирано градско развитие” по Оперативна програма „Регионално развитие” (ОП „РР”). Това съобщиха от Агенцията по заетостта. Проектът е част от средносрочната рамкова инвестиционна програма (СРИП) в рамките на схемата „Подкрепа за осигуряване на подходяща и ефективна инфраструктура на бюрата по труда” за безвъзмездна финансова помощ по линия на Европейския фонд за регионално развитие.

В края на 2009 г. Агенцията по заетостта  и Министерството на регионалното развитие и благоустройството подписаха Рамково споразумение и договор за реконструкция, модернизиране и подобряване обслужването на 36 дирекции „Бюро по труда” към дирекциите „Регионална служба по заетостта” в страната в това число и 4 филиала.

Приоритетно са обхванати районите с малцинствено население и тези с високо равнище на безработицата. Целта е с подобряването на инфраструктурата да се постигне социално включване и равен достъп на групите в неравностойно положение, с особено внимание към хората с увреждания и ромите.

В 7-те проектни фиша, залегнали в СРИП, са обхванати онези бюра по труда в регионалните служби по заетостта в Бургас, Варна, Ловеч, Монтана, Пловдив, Благоевград и Хасково, които имат належаща нужда от ремонт. Според специфичната необходимост на всяко едно от тях, са извършени строително-ремонтни дейности, с което е постигнато подобряване на условията на труд и обслужването на клиентите на бюрата по труда. Създадена е достъпна среда за хората с увреждания и е повлияна енергийната ефективност на сградите, което води до намаляване на средствата за издръжка.

Модернизацията и обновяването на бюрата по труда в 7-те регионални служби по заетостта допринася за по-добро и по-качествено обслужване на безработните и търсещите работа лица. Създадена е ефективна организация за улесняване на достъпа до услуги на посетителите, усъвършенстване на информационната среда и комуникацията с клиентите, прилагането на индивидуален подход при наемането на работа, включването в програми и мерки за заетост и обучение.

С въвеждането обслужване на принципа „Едно гише” се прилагат добрите европейски практики за организация на администрацията, чиято дейност е съсредоточена върху работата за бързо и качествено обслужване на клиента. Облекчава се и се оптимизира предоставянето на услуги и в резултат на това се увеличава времето за индивидуален контакт с клиентите. Така гражданите получават бързо, компетентно и достъпно решение на своя въпрос или проблем, който е от компетенциите на бюрата по труда.

Изразходваните средства възлизат на  близо 1 830 000 лв.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.