Факти, Анализи, Коментари
   20 Май 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Андрю Стантън посвети филма “Джон Картър: Между два свята” в памет на Стив Джобс
6 Март 2012
Легендарният Стив Джобс е сред създателите и поддръжниците на студиото за анимационни филми PIXAR

„Джон Картър: Между два свята” е първият игрален филм за един от най-успешните и любими режисьори на Pixar Андрю Стантън. Макар филмът да е на Disney, Стантън и колегата му от Pixar Джон Ласитър („Колите”, „Играта на играчките”), решават да посветят фантастичното приключение за Джон Картър на човека, който винаги е бил вдъхновение за тях и милиони обикновени хора по света.
 
Режисьор на „Търсенето на Немо” и „Уол.И” и носител на „Оскар”, Стантън разказва: „Преди да обявим, че посвещаваме филма на Стив Джобс, разговарях с Джон (Ласитър), както и със съпругата му, защото те са истинското му семейство. Не исках в никакъв случай да отнемаме на Pixar възможността да отдадат почит на своя най-близък приятел.”

Андрю Стантън допълва и кое го е провокирало да направи подобна крачка: „По време на снимките на „Джон Картър: Между два свята” много хора ме питаха какво е да работиш за Pixar? Беше пленително за мен – всичките тези професионалисти в кино индустрията, които харесваха филмите на студиото, не знаеха нищо за него, дори това, че се намира във Сан Франсиско. Бяха чували за екипа и виждаха, че правим нещо различно, но кое точно ни правеше различни, за тях беше загадка. Обяснението щеше да е адски дълго, затова аз им отговорях простичко: „Стив. Заради Стив сме различни.”

„Всъщност тогава и аз самият го осъзнах. В момент, в който бях във вихъра на холивудската машина, виждах как работи с всичките й положителни и отрицателни елементи, разбрах от колко проблеми ни е предпазил Стив. Да, мислехме, че знаем какво се случва, но всъщност той ни предпазваше от пагубното влияние на Холивуд и ни осигуряваше една малка райска градина, в която да работим, без света навън да ни засяга. Това ме подтикна да потърся начин да му засвидетелствам своето признание и да споделя колко важен беше той за Pixar.”

Още един легендарен американец е сред вдъхновителите на Андрю Стантън за създаването на „Джон Картър: Между два свята” – Едгар Райс Бъроуз, „бащата” на Тарзан. През тази година се навършват 100 години от издаването на неговия роман „Принцесата от Марс”. Първоначално написан като поредица от разкази, романът посветен на фантастичните приключения на Капитан Джон Картър на планетата Барсум, е отпечатан за първи път през вече далечната 1912 г.

На кралската премиера на „Джон Картър: Между два свята” в Лондон миналия уикенд, филмът беше показан за първи път в Европа пред гости като Тери Гилиъм и Питър Гейбриъл, а от този петък 9 март, е официално на 3D екраните по света. У нас, за нетърпеливите фенове на фантастичното приключение, вече са в продажба билети за предпремиерни прожекции на 8 март в IMAX 3D и екслкузивни прожекции в нощта на 8 срещу 9 март в 3D.

В „Джон Картър: Между два свята”, актьорът Тейлър Кич се превъплъщава в легендарния герой Джон Картър, който мистериозно попада на загадъчната и екзотична планета Барсум /Марс/. Приключенията на уморения от войни бивш капитан продължават, когато против волята си той се озовава замесен в конфликт с епични мащаби - борба за надмощие между различните раси обитаващи планетата. Сред тях е кралят на тарксите Тарс Таркас /носителят на Оскар Уилям Дефо/ и пленителната принцеса на хелиумите Дежа Торис /в ролята Лин Колинс позната от „X-men Началото: Върколак”/. В свят, който е на ръба на разрухата, Картър преоткрива своята човечност, осъзнал, че оцеляването на Барсум и народа му е в негови ръце.

Официалната премиера на зрелищната екранизация „Джон Картър: Между два свята” е на 9 март 2012г. в 3D и IMAX 3D. Феновете може да научат повече за продукцията и да се запознаят с обитателите на Барсум на фейсбук страницата на филма: facebook.com/JohnCarter.bg.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.